Sonntag, 17. September 2023

Iz svijeta - Slike dana

 


Agrikultura, sa malom razlikom

“Šta ovbdje nije u redu?” neko bi se mogao zapitati: Sajam poljoprivrednog društva Melplash na jugozapadu Engleske u blizini Lamanša je najvažniji poljoprivredni sajam u regionu. U bivšoj luci Bridport pruža se poučan uvid u poljoprivredu i stočarstvo.

Čovjek bi pomislio da je riječ o kompaniji koja je vrlo bliska prirodi i povezana sa zemljom: Ali šta tamo rade motociklistički akrobati koji hrabro jure kroz plameni zid?



Estetika teškog rada

Naporan, težak posao pod užarenim suncem, od kojeg slamnati šeširi nude barem malo zaštite.

Pa ipak, s kakvom se gracioznom estetikom svodi trud seljaka u blizini grada Barishala u južnom Bangladešu! U slikovito raspoređenim čamcima, blistavi lokvanji transportuju na lokalna tržišta.

Sa manje poželjnim pauk biljkama, lokvanji pokrivaju površinu od 40.000 kvadratnih metara, u kanalima površine od 50 kvadratnih kilometara.



Oaza usred pustinje Dubaija

Odmaralište Bab Al Shams Desert je prošlo kroz opsežno renoviranje i sada je ponovo otvoreno. Luksuzno odmaralište ima nekoliko bazena, uključujući infinity bazen. Također nudi prvoklasnu i raznoliku gastronomiju, a gosti mogu sudjelovati u organiziranim avanturama kao što su sandboarding na pustinjskim dinama, vožnje balonom, pustinjski safari ili noćni izleti s astronomima.



Aquakalipsa Now

Prvo je došli požari, pa poplave. Katastrofe su pogodile Grčku snagom biblijskih pošasti. Plamen je ove godine progutao više od 150.000 hektara šume i makije, što je višestruko više od dugogodišnjeg prosjeka. Grad i obilne padavine sada su pogodile region. U nekim slučajevima je u samo nekoliko dana palo i više od 700 milimetara kiše. To odgovara 70 kanti vode po kvadratnom metru i otprilike je onoliko koliko naka velika područja dobiju za cijelu godinu. Posebno je pogođena Centralna Grčka. Na pojedinim mjestima došlo je do prekida snabdijevanja strujom i vodom. Ponekad su munje sijevale svake sekunde. Automobili su sa stihijom nšeni u more, kuće poplavljene, a putevi uništeni.

Uspostavilo se područje niskog pritiska, flankirajući stabilnost visoko iznad Francuske i Njemačke. Osim toga, dosta vode je isparilo preko ugrijanog Mediterana. To je oluji dalo dodatnu snagu. Meteorolozi su čak upozorili da bi se mogao razviti "Medicane", mediteranski uragan nalik tropskoj oluji. U svemu tome, i jedna dobra stvar u vezi sa svim ovim kišama: opasnost od šumskih požara je za sada otklonjena

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen