Mittwoch, 10. Mai 2023

Voda se vraća u davno isušeno jezero










Jezero Tulare, u podnožju planina Sierra u Kaliforniji, nekada je bilo najveće slatkovodno jezero zapadno od Misisipija. Hiljadama godina kišnica i planinska voda su se taložile usred doline San Joaquin. U posebno vlažnim godinama, jezero se prostiralo na preko 1700 kvadratnih kilometara i pružalo je život i dom za pripadnike plemena Yokut i raznim divljim životinjama i biljkama.
Do prije stotinu godina farmeri su počeli pregrađivati rijeke koje su punile jezero, ili ih preusmjeravale na svoja polja.

Jezero je nestalo. A prazan bazen postao je jedno od najproduktivnijih područja uzgoja u regiji: tamo gdje su nekada plivale ribe i gnijezdile se ptice, pasla je stoka. Pored paradajza, badema, pistacija i pamuka, na poljima izrasli su novi gradovi.
Da li se to sada sve mijenja – ponovo? Voda se u jezero Tulare nedavno ponovo vratila.
Dvije snažne oluje u martu izazvale su bujanje jezera. Voda je već povratila na nekoliko desetina kvadratnih kilometara.
Oluje nisu izolovani slučajevi. Nakon godina ekstremne suše, Kalifornija je doživjela izuzetno vlažnu zimu. To je bila blagodat za planinska skijališta i zapuštene akumulacije. U Centralnoj dolini, međutim, to je postao razlog za zabrinutost. Šteta koju su prouzrokovale vodene mase procjenjuje se na nekoliko milijardi dolara.

Na slikama:
Sjajna čaplja na jezeru Tulare. Divlje životinje su se vratile sa vodom.
Traktori, polja, farme: velike padavine su sve poplavile.
Šteta od poplava procjenjuje se na nekoliko milijardi dolara.
Očekuje se da će proći mjeseci prije nego što se voda povuče.
Brana koja štiti grad Corcoran od poplava više puta se urušavala posljednjih godina. Razlog, intenzivna upotreba podzemnih voda.

(msn)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen