Freitag, 19. Mai 2023

Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija (4)

Kažu da slika govori više od hiljadu reči. Ali da li ste se ikada zapitali kako je određena fotografija snimljena i zašto? Ko je osoba koja je stajala iza objektiva? Neke od najpoznatijih i legendarnih fotografija bilježe važne događaje u svjetskoj istoriji koji bi inače mogli biti izgubljeni. Osim poruka koje prenose, fotografije često imaju i onu drugu priču.

Spremni da pogledate dalje od objektiva? Krenite kroz neke nevjerovatne priče iza poznatih fotografija.



"Majka migrantica", 1936
Američka fotografkinja Dorothea Lange radila je za Upravu za preseljenje (kasnije Uprava za sigurnost farmi) kada je snimila ovu kultnu sliku žene i njeno dvoje djece tokom Velike depresije.



Hindenburgova katastrofa, 1937
Nakon svog transatlantskog leta, njemački putnički zračni brod LZ 129 Hindenburg pokušavao je pristati na doku u Lakehurstu, New Jersey, 6. maja 1937. kada je eksplodirao u plamenu kuglu, ubivši 36 ljudi. Snimci žurnala i fotografije katastrofe poljuljali su povjerenje javnosti u ovo prevozno sredstvo i uveli kraj ere vazdušnih brodova.




Dječak iz varšavskog geta, 1943
Na jednoj od najpoznatijih fotografija Holokausta, jevrejski dečak drži ruke iznad glave dok grupu civila drže na nišanu nemačke SS trupe. Iseljeni su iz bunkera u koji su se sklonili tokom ustanka u Varšavskom getu u Poljskoj pod okupacijom Nemaca. Na slici, snimljenoj između 19. aprila i 16. maja 1943., vidi se SS kaplar Josef Blösche kako uperi svoj mitraljez u omladince. Godine 1967. Bloesche je uhapšen i kasnije osuđen na smrt zbog brojnih ratnih zločina. Konačno je pogubljen 29. jula 1969. godine.

(msn)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen