Samstag, 6. Mai 2023

“Bitka ZA Neretvu”

 


Povodom obilježavanja 80. godišnjice “Bitke za ranjenike na Neretvi”, u organizacija  UG “Za Doljanku”, na platou Muzeja”Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici, 6. maja, sa početkom u 19 sati, održati rok koncert pod nazivom “Bitka ZA Neretvu”.

Cilj koncerta je informisanje šire javnosti o velikom, raznolikom i ne dovoljno istraženom biodiverzitetu rijeke Neretve u njenom gornjem toku. Prošlogodišnja „Sedmica nauke na Neretvi“ u organizaciji Centra za životnu sredinu sa partnerima Riverwatch i EuroNatur polučili su nevjerovatnim rezultatima. Za samo sedam dana, otkriveno je 8 novih vrsta za nauku od kojih je do sada jedna potvrđena dok se za ostale čeka zvanična potvrda naučne zajednice. Otkrivene su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu, preko 1300 vrsta identifikovano je na ovom području, dok su se 2 vrste pojavile nakon više od 100 godina.

Na „Sedmici nauke je uzelo učešće preko 50 naučnika-istraživača iz cijele Evrope.

Preliminarni izvještaji „Sedmice nauke“ su zainteresovali naučnu zajednicu za ovo područje te je za tekuću godinu prijavljeno preko 100 naučnika-istraživača iz cijelog svijeta a planirano je i proširenje površine istraživanja. „Sedmica nauke na Neretvi 2023“ je planirana za početak juna tekuće godine. Bitno je naglasiti da je ovo područje ugroženo od izgradnje hidroenergetskih objekata koji će, ukoliko se implementiraju, uništiti ili u najboljem slučaju, smanjiti broj vrsta koje tu obitavaju. I dok evropske zemlje spašavaju rijeke uklanjanjem vodenih barijera i pokušavaju vratiti život rijeka, u Bosni i Hercegovini je to još uvijek mamac za brzo bogaćenje pojedinaca.

“Koncertom ‘Bitka ZA Neretvu’ i polaganjem vijenaca na spomen obilježje želimo odati počast palim borcima NOB-a, te da ova borba još traje i da fašizam još uvijek nije pobijeđen”, poručuju organizatori.

Koncert su podržale organizacije Fondacija Atelje za društvene promjene, Centar za životnu sredinu, EkoGrad, USR „Glavatica“ Jablanica, a podržan je i od međunarodnje kampanje „Save the Blue Heart of Europe“.

(NovaSloboda.ba)






U Jablanici obilježena 80. godišnjica Bitke za ranjenike: Antifašizam nema alternativu

Antifašisti iz cijele regije danas u Jablanici obilježavaju 80. godišnjicu Bitke za ranjenike na Neretvi i 78 godina pobjede nad fašizmom uz spuštanje 80 karanfila u Neretvu, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti onima koji su dali svoje živote za slobodu.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je rekao da dolazak u Jablanicu danas potvrđuje istrajnost na putu antifašizma, da borci Neretve, ranjenici, nisu zaboravljeni.

"Naprotiv, danas smo odlučniji nego ikad prije da antifašizam nema alternativu i da je antifašizam univerzalna civilizacijska tekovina koje je i prije 80 godina kao i danas okupila antifašiste iz regije i svijeta. Spremni da nastavimo sutra promovirati ideje slobode, humanosti, solidarnosti, odnosno ideje antifašizma", poručio je predsjednik SABNOR-a BiH.

Svečanost se održava u organizaciji SABNOR-a BiH, OO UABNOR-a Jablanica, Društva "Josip Broz Tito", Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" iz Jablanice i općine Jablanica, uz podršku udruženja antifašista s prostora ex Jugoslavije.

Obilježavanju 80. godišnjice prisustvuje i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je sa delegacijom položio vijenac na Spomen-obilježju, te prisustvuje kulturno-umjetničkom programu u Jablanici.

Svečanosti sa delegacijom prisustvuje i novoizabrani premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Vijence i cvijeće su položile i mnogobrojne delegacije antifašista iz BiH i regije, predstavnici političkih stranki, kao i drugih udruženja koja baštine antifašističku tradiciju na ovim prostorima.

(klix/20230506)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen