Mittwoch, 10. Mai 2023

U Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

 






Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti borcima NOR-a na Partizanskom spomen groblju u Mostaru obilježen je Dan pobjede nad fašizmom.

” Htio bih da danas na Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, obilježavajući sve druge dane, šaljemo poruke ljubavi, mira, zajedništva i kakvo je bilo u svjetskoj antifašističkoj koaliciji 1945. kada je vojno pobijeđen fašizam. Ako to ne uradimo, onda će ovakva mjesta i sva druga mjesta biti mjesta koja šalju negativne poruke i produžavaju zlo”, rekao je predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH (SABNOR) Sead Đulić.

Dodaje kako je jako važno dolaziti na ovakva mjesta ”ne kako bi živjeli u prošlosti, već da bi crpili neke inspiracije i motivacije”.

“Sjećanje na ovakve dane nije priča o prošlosti, to je prvenstveno priča o budućnosti i dijelom o sadašnjosti. Ako tako ovo shvatimo, onda će ova zemlja biti sretna i mijenjati se, a onda će se stvari mijenjati i u Evropi jer i tamo se probudio neofašizam”, smatra on.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Esad Kosić ističe kako je ovo jedan od najvažnijih dana u povijesti čovječanstva.

“Prvi put je čitav Evropa ustala da zaustavi jedno zlo koje se nadvilo nad mnogim malim narodima koji su stradali u fašističkim i nacionalističkim pohodima raznih vojska. Među njima su i narodi na prostoru bivše Jugoslavije”, kazao je Kosić.

Mišljenja je kako su Bošnjaci zadnji pravi borci protiv fašizma na tlu Europe.

“Uspjeli smo sačuvati kontinuitet i državnost BiH. Poruka za mlađe je da nastave ovaj put i da žive zajedno, da se vole i da stvaraju državu po njihovim mjerama”, naglašava predsjednik JOB-a.

Nakon polaganja cvijeća na Partizanskom spomen groblju, položeni su vijenci i odana je počast poginulim borcim Armije BiH i MUP-a RBiH na mostarskim Šehitlucima.

Događajem su se prisjetili i početka sukoba HVO-a i Armije u Mostaru te devetomjesečne opsade istočnog dijela grada. Organizatori su podsjetili da su, između ostalog, i zbog opsade istočnog dijela Mostara, hrvatski ratni politički i vojni vrh čelnici iz BiH, na čelu s Jadrankom Prlićem, osuđeni za ratni zločin kojeg je haški sud okarakterizirao kao udruženi zločinački poduhvat. Inače, 9. svibnja uz Dan Europe, obijlježavaju i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH.

Organizatori obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, te Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša su: Medžlis islamske zajednice(MIZ) Mostar, Jedinstvena organizacija boraca (JOB) s udruženjima proisteklim iz obrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, Udruženje antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar, Udruženje logoraša Mostar te Savez udruženja logoraša HNK.

(mostarski)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen