Donnerstag, 4. Mai 2023

Međunarodno izviđačko takmičenje “Mostarski susreti 2023”

 




U subotu će se održati Međunarodno izviđačko takmičenje “Mostarski susreti 2023”

Savez izviđača Grada Mostara organizuje tradicionalno izviđačko takmičenje međunarodnog karaktera “Mostarski susreti 2023”. Takmičenje ima tradiciju dugu 23 godine, a jedinstveno je po tome što se organizuje u 2 kategorije, i to Vesela olimpijada za poletarce i pčelice (uzrast od 7 do 11 godina) i Izviđački višeboj za mlađe izviđače i planinke (uzrast od 11 do 15 godina).

Takmičenje će biti svečano otvoreno u subotu, 6.5. 2023. godine u 10 sati na Španskom trgu, a odvija se po cijelom gradu.

Očekuje se oko 500 članova izviđačkih organizacija iz cijele BiH, kao i regiona.

“Prijavljen je rekordan broj ekipa iz BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije. 85 ekipa će se takmičiti u izviđačkim disciplinama za koje je potrebno znanje iz topografije, orijentacije u prirodi, čvorologije, a najmlađi će se takmičiti na Veseloj olimpijadi, koja je prilagođena uzrastu i programu Saveza izviđača FBiH za poletarce i pčelice”, saopćeno je iz Saveza izviđača Grada Mostara.

Grad Mostar je pokrovitelj takmičenja.

“Ovo je jedinstvena prilika da se promoviše izviđačka organizacija, jer će u subotu Mostar biti preplavljen djecom i omladinom izviđačkih organizacija koji dolaze da se takmiče u izviđačkim disciplinama. Prolazit će kontrolne tačke po cijelom gradu i na taj način upoznati sve znamenitosti Grada Mostara. Pozivamo sve građane i posjetitelje Mostara da nam se u subotu u 10 sati priključe na Španskom trgu na svečanom otvaranju”, navodi se u saopćenju.

(SIGMO)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen