Freitag, 5. Mai 2023

Princ Charles, u posjetama Mostaru i Hercegovini

 Iz stare štampe: Princ Čarls u mjestima Bitke na Neretvi, Sloboda 1978. i na otvaranju obnovljenog Starog mosta 2004. godine

 





U listu Sloboda od 25. oktobra 1978. godine objavljen je tekst o posjeti princa Čarlsa Hercegovini.


Pritanski prestolonasljednik posjetio Hercegovinu

Princ Čarls u mjestima Bitke na Neretvi

Visoki gost posjetio SOUR “Soko”

Britanski prestolonasljednik njegovo kraljevsko visočanstvo princ Čarls, princ od Velsa, koji je na poziv Predsjedništva SFRJ boravio u našoj zemlji, posjetio je i Hercegovinu. S visokim gostom bili su ambasador Velike Britanije u SFRJ Robert Farkarson, privatni sekretar kraljevskog visočanstva Dejvid Čektes, prvi šef savezničke vojne misije pri Vrhovnom štabu NOV i POJ, ser Ficroj Maklin, nečelnik odjeljenja za istočnu Evropu i SSSR u Ministarstvu inostranih poslova Kenet Skot i druge ličnosti.

Visokog gosta na mostsrskom aerodromu, dočekali su član Predsedništva SRBiH Ivo Jerkić i republički sekretar za odnose sa inostranstvom Tarik Ajanović, predsjednik Skupštine opštine Mostar Dževad Derviškadić, kao i drugi prdstavnici društveno-političkog, privrednog i kulturnog života Republike i Mostara.

Njegovo kreljevsko visočanstvo princ Čarls razgledao je Partizanski spomenik na koji je položio buket cvijeća, kao i kulturno-istorijske spomenike Mostara.

U čast princa Čarlsa i njegove pratnje Ivo Jerkić je priredio svečanu večeru u vili “Neretva”.

Drugog dana boravka u BiH visoki gost je posjetio Fabriku vazduhoplova SOUR “Soko” gdje su ga dočekali v.d. predsjednika Poslovodnog odbora Izet Sefo i predsjednik Radničkog savjeta Momo Pašajlić.

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ od Velsa posjetio je takođe, Makljen i Jablanicu, gdje je razgledao spomen-obilježja i poprište bitke na Neretvi. Visokom gostu i njegovoj pratnji svečani ručak u Jablanici priredio je predsjednik Skupštine opštine Abrahan Mandić.

Prilog, kopija teksta Sloboda 19788 i fotografija sa Partizanskog spomenika, cidom, i posjeta Jablanici



Princ Charles na otvaranju obnovljenog Starog mosta u Mostaru, 23. jula 2004. godine


Princ Charles je prisustvovao ceremoniji otvaranja obnovljenog Starog mosta 23. jula 2004. godine.

Tada je avionom došao do Splita, a negdje oko 14:45 minuta helikopter princa Charlesa spustio se u Mostar. Prema protokolu, princ se uputio na terasu restorana Labirint, gdje su bile i ostale svjetske delegacije. Potom je prešao Stari Most, obišao podrume i kule te staru jezgru grada. Nije krio svoje oduševljenje Mostom.

Fotografije: Princ Charles na tersai Labirinta i na Starom mostu

(spagos)

spagosmail: Iz stare štampe: Princ Čarls u mjestima Bitke na Neretvi, Sloboda 1978. i na otvaranju obnovljenog Starog mosta 2004. godine

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen