Freitag, 5. Mai 2023

Dan sjećanja na ubijenu djecu SarajevaSarajevo se danas sjeća svojih ubijenih mališana: 1.601 dijete ubijeno je u opsadi

Danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine. Njih 1601 izgubilo je život u opsadi Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca.

Skupština i Vlada Kantona Sarajevo zajedno će sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. danas organizovati prigodnu manifestaciju na platou tržnog centra ARIA.

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Historijski muzej BiH od februara 2020. godine prikuplja lične predmete ubijene djece tokom opsade Sarajeva, koji su izloženi u postavci memorijalne ‘Bijele sobe’.

Teror nad građanima Sarajeva trajao je 1.425 dana. Napadi na civile s položaja Vojske Republike Srpske, prema presudama Suda u Hagu, odvijali su se svuda i u svako doba dana ili noći.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva često su skretali pažnju da bh. tužilaštvo nije učinilo dovoljno za procesuiranje zločina nad ubijenom djecom Sarajeva.

U Sarajevu postoji Muzej ratnog djetinjstva čije postavke podsjećaju na strahote kroz koje su djeca prošla te kako je izgledala njihova svakodnevnica. U centru grada se nalazi spomen-obilježje ubijenoj djeci, kao i spomen soba.Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA) su od početka opsade, 5. aprila 1992. do njenog okončanja 29. februara 1996. ubili više od 11.500 građana.

Pravosnažno, za opsadu Sarajeva, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu na doživotnu robiju osuđen je Stanislav Galić, dok je 29 godina zatvora dobio Dragomir Milošević, obojica nekadašnji komandanti Sarajevsko-romanijskog korpusa koji su držali pod opsadom Sarajevo 44 mjeseca.

(history)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen