Sonntag, 21. Mai 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Kao na ostrvu
Dva prilaza vode dolje, u vodu, poput rampi, veranda postaje mini šetalište tik uz rijeku. Ovu kuću u mjestu Albany, Ilinois, SAD, jedva je poštedjela nabujala rijeka Mississipi. Scena podsjeća na zemljani terp, brežuljak na Haligenu u Sjevernom moru koje ostaje suho čak i kada jenokolo sve pod vodom.
Razlog za visoku vodu Mississipija leži u velikom topljenju snijega u sjevernijem slivnom području. Drugi dijelovi SAD, poput Kalifornije, koju već duže vrijeme muči suša, nakon jake snježne zime, također se trenutno bore s poplavama.


Bože čuvaj kralja
Uf, gotovo! Kralj se čini pomalo umornim dok ga voze kroz London nakon krunisanja, u zlatnoj nkočoji, kao što i priliči njegovom statusu. To je bilo uzbudljivo jutro za Charlesa III. – sa ceremonijom punom obreda i zakletvi koje su se ponekad činile pomalo zastarjelim. Tako je Charles bio pomazan svetim uljem i zakleo se da će vladati ljudima "pravdom i milosrđem", a zatim je poljubio Bibliju. Krunisanje njegove supruge proteklo je mnogo brže: kruna, i gotovo. Ali, naravno, sa Charlesom je sve bilo puno složenije. Jer, svako ko provede 70 godina kao prijestolonasljednik zaslužuje i veličanstveno krunisanje!





Kula od karata
Kada River Plate igra protiv Boca Juniorsa u "Superclásico" u Buenos Airesu, onda se dobro zadimi u areni, Estadio Mâs Monumental, fantastično smještenoj na Rio de la Plati. Ovog put je bio i jedan novi superlativ - ali ne i dobar.
Nakon pobjedničkog gola za 1:0 za domaćina River Plate, jedan igrač je slaveći provocirao igrače gostujućeg tima. Pesnice su sijevale šunih 15 minuta. Na kraju su šest igrača i jedan trener izbačeni sa terena, trojica su saslušani od strane javnog tužioca. Dobro je što nije bilo gostujućih navijača na stadionu, koji je bio rasprodat sa 84.000 gledalaca.
U Argentini je gostujućim navijačima zabranjen pristup utakmicama, zbog straha od masovnih tuča.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen