Montag, 22. Mai 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Još krade guske
Ne može se isključiti da će arktička lisica u lokalnom području Longyearbyena na neprohodnom Spitsbergenu uskoro loviti gazele i pustinjske miševe, ako se globalno zagrijavanje ovako nastavi. Za sada je zadovoljila starom tradicijom, i ukrala jednu gusku. Neka ona, a i njene kolege, love živad još dugi niz godina.



Ascot na divljem zapadu
Ne samo u britanskom Ascotu, već i na američkom srednjem zapadu, koji je poznat po svojoj grubosti, jedna bolje stojeća dama zna šta mora činiti povodom važne konjske trke: na Derbiju u Kentuckyju, svake prve subote u maju, u najvećem gradu Louisville, nose se šeširi pred kojima bi izblijedio čak i modista besmrtne kraljice mame.



Kentucky derby
Naravno, bilo je tu džulepa, alkoholnog pića od mente, impresivnih šešira, ljubitelja trka koji pjevaju “My Old Kentucky Home”, i blistavog pobjednika.
Kentucky Derby je jedan od najtradicionalnijih sportskih događaja u SAD-u. Godine 1875. prvi put je održana „Run for the Roses“, „Trka za ruže“, ova spektakularna konjska trka u kojoj je 20 trogodišnjih punokrvnih konja tutnjilo 1,25 milja, brže od dvije minute. Novčana nagrada: oko tri miliona dolara. Dakle, u pitanju je bilo mnogo toga.

Međutim, to nije izgovor za bilomkakvu okrutnost prema životinjama. Sedam konja je uginulo ove godine, uoči glavne trke 149. izdanja derbija. Jedan je slomio vrat, dva su se srušila, a četiri su zbog povreda morali da budu eutanazirana. Naravno, svi odgovorni su "duboko tužni", žele incidente "temeljito". istražiti” i obećali da će “senzibilizirati branšu”.
Trkaći konji žive u prosjeku osam godina, konji držani na način primjeren vrsti mogu živjeti i do 30 godina. Organizacija za zaštitu životinja Peta govori o "bojnom polju". U svakom slučaju, branša ima svoj sljedeći skandal, nakon tužnog olimpijskog nastupa petobojke Annike Schleu.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen