Donnerstag, 11. Mai 2023

Čekanje na pomoć?

 



Borbe između vladinih i paravojnih snaga u Sudanu se nastavljaju uprkos navodnom prekidu vatre. Zbog toga ljudi bježe tamo gdje se nadaju pomoći – kao ovdje, na slici, u susjedni Čad.

Ujedinjene nacije se sada oslanjaju na pregovore između zaraćenih strana. Ali to će zaista poboljšati situaciju ljudi?

Mnogo je napisano o geopolitičkim implikacijama ove krize. O ulozi Rusije i Libije, opasnosti od novih etničkih tenzija u Darfuru i drugim regijama na granici sa Čadom, uticaju arapskih zemalja sa njihovim investicijama, tokovima izbjeglica, humanitarnim katastrofama. Ali među scenarijima koji zadaju glavobolju UN-u je moguća eskalacija tenzija između sudanskih susjeda Etiopije i Egipta. Dvije regionalne sile, svaka sa preko 100 miliona stanovnika, godinama su u sukobu oko etiopske mega brane na Nilu.

Velika etiopska renesansna brana, Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD), sada gotovo potpuno popunjena, ima za cilj da prepolovi broj Etiopljana koji nemaju pristup struji. Međutim, elektrana ugrožava vodosnabdijevanje nizvodno, tvrdi Egipat. 97 posto tamošnjeg stanovništva živi u blizini Nila, stanovništvo i poljoprivreda zavise od vode rijeke. Ipak, Etiopija, koja je uvela poseban porez na državne službenike za izgradnju brane, počela je puniti branu prije četiri godine protiv volje Egipta, a mogla bi biti završena ove godine. Vjerovatno je samo sreća što je od tada kiša osiguravala prihvatljive vodostaje u Egiptu spriječila dalju ratnu retoriku, kojom su obje zemlje isprva pratile ovu stvar.
Brana je puna 90 posto, a sada je isključen vojni udar kojim je Egipat prijetio prije nekoliko godina. U konačnici, uništenje bi odnijelo čitave dijelove zemlje u Etiopiji i Sudanu - brana je samo nekoliko kilometara od sudanske granice. S druge strane, egipatski ministar vanjskih poslova Samih Schukri rekao je u martu da su "sve opcije i sve alternative" otvorene u sporu oko brane - što su neki posmatrači protumačili kao skrivenu vojnu prijetnju.

Ovakva konstelacija dodatno povećava složenost rata u Sudanu.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen