Montag, 8. Mai 2023

Iz svijeta - Slike sedmice

 


Odmor za oči - Svjetionik za zvijezde
Poput ponosnog vladara galaksije, sbjetionik Portland Bill Lighthouse obasjava rano jutarnje nebo iznad britanskog Dorseta na kanalskom ostrvu u Portlandu. Visok 43 metra svjetionik (izgrađen 1906.) nije samo vodič za pomorce, nego je i popularno mjesto okupljanja posjetilaca.
Fotograf Nick Bull (44) iz Amesburyja u blizini Stonehengea također je umjetnički fasciniran mogućnostima koje mu svjetionik nudi: „Portland Bill mi se čini kao dirigent zvijezdama. Morao sam to da uhvatim.“ Nick Bull je upotrebio posebnu tehniku za realizaciju neobične fotografije Mliječnog puta, koji vijuga kao crvenkasti tepih iza svjetionika: „Napravio sam deset trominutnih ekspozicija noćnog neba. Postavio sam svoju kameru na automatsku kontrolu motora koja je pratila položaj zvijuezda.” Bull je nakon toga posložio pojedinačne snimke na kompjuter.

Za jedinstveno, galaktički lijepo iskustvo oka.



Teleskop za polumjesec
Sunitima u susjednoj Saudijskoj Arabiji bilo je dozvoljeno da proslave kraj mjeseca posta u petak prošle sedmice, a šiitima u Iraku tek dan poslije. Naučnici u opservatoriji na krovu džamije Safi Safa u svetom gradu Nadžafu, u Iraku, ugledali su srp mladog mjeseca, koji označava kraj mjeseca Ramazana, samo dan nakon svojih saudijskih kolega na zapadnom horizontu. Razlog za različita opažanja nije tehnologija: opservatorija Nadžaf, koja je otvorena 2019. godine, je najmodernija zbog različitih perspektiva s različitih lokacija.



Tugovanje u ratu
More zastava vijori se nad grobljem Lychakivskyi u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini. Od početka rata ovdje je pokopano na stotine mrtvih, a u grobovima na fotografiji nalaze se mrtvi iz nedavnih borbi. Lavov je uporište ukrajinskog nacionalnog ponosa: već 2014. mnogi su dobrovoljno krenuli u rat protiv ruskih agresora.
Gusti redovi grobova daju predstavu o tome koliko je rat skup. Ukrajina ne objavljuje tačan broj poginulih u ratu. Posmatrači pretpostavljaju da je od početka rata ubijeno ili ranjeno oko 100.000 ukrajinskih vojnika. Gubici Rusije će vjerovatno biti još veći.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen