Mittwoch, 3. Mai 2023

Bilo nam je lijepo kad nismo bili na internetu - 30 godina www.

 


“Mi smi razmišljali, nismo pitali Google
Internet je pušten u javnost prije 30 godina, a krajem 1990-ih postao je pogodan za masovnu upotrebu.
Ako danas niste na internetu, izgleda da ste jedva sposobni za život. Rezervacija karata voz, avion, šaljete novac, zakazujete termine u službama, odgađate posjetu svom ljekaru, naručujete recept, naručujete hranu, kupujete u online trgovinama, kliknite na uslugu streaminga ako nema ništa interesantno na TV, – Ali, šta ako niste niste na mreži!
U prosjeku danas se provodi već više od četiri sata dnevno na internetu, a mladi ljudi čak i do deset sati!
Kako je život nekada funkcionisao bez interneta? Šta smo tada radili?
Kada smo tražili stan ili auto, ustajali smo u pet ujutro, stajali kod kioska za novine kako bismo se prvi dočepali stranica s oglasima.
Listali smo kroz debele enciklopedije da nađemo prevod ili značenje neke riječi. Google ili Wikipedia još nisu postojali.
Kada smo išli na odmor imali smo debeli Auto atlas puteva u krilu – i ipak stizali na odredište, makar i u stranoj zemlji. A Google Maps – nepoznato!
Kako bi saznali koji se film prikazuje u kinima, postojao je poseban broj u pošti, ili bi jednostavno usput pogledali na oglsnu tablu za kina. Trebali su nam dani da organizujemo neku zabavu, zvali telefonima, slali dopisnice sa mjestom i datumom. A chat grupe - pa šta je to?
Kada bismo noću ogladnjeli, tražili smo po špajizu ili frižideru. Usluga kućne dostave sa sofe putem aplikacije? Ne, toga nije bilo!

Mnoge stvari su danas jednostavnije. I prije svega brže.

Ali da li je sve zaista ljepše? Ne, nije sve ljepše!
Prošetali bismo gradom, od prodavnice do prodavnice, isprobali i kupili odjeću ili cipele u miru. I usput susreli nekoga poznatog, i ispričali se. Nismo naručivali na Internetu jednim klikom miša, pa ako ne odgovara veličina, vraćali povratnom poštom.

Pisali smo pisma rukom. A ne putem maila. Ispod je bila „Ljubav, pozdrav, i sve najbolje”.
Razmišljali smo o svemu - i nismo odmah pitali Google.
Nismo poslali brze emoji sličice sa tortom, putem telefona za rođendan. Odabrali bismo karticu, napisali je rukom, i poslali poštom.
Niko nije očekivao i tražio da budemo dostupni 24/7. Pogotovo ne šef. Slobodno vrijeme je bila naša svetinja. Kao i vikend i odmor.
I ako je bilo problema, zvali smo telefonom i razgovarali. A ne samo poslali SMS sa znakom "žao mi je".
I stvarno, bilo je jako lijepo kada nismo bili na internetu!

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen