Sonntag, 28. Mai 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Posljednje kapi vode

Selo je okruženo branama, ali ljeti je sa blagoslovom gotovo: bunari u Chintaman Wadiju u zapadnoj indijskoj državi Maharashtra munjevito presuše i počinje sezona žeđi. Djevojka sa slike je imala sreće: lokalna uprava svakodnevno puni bunare u skromnoj mjeri, i a ako imate sreće, možete napuniti svoj kanister.




Skok u zelenu kašu
More je plitko kod Rajshahija u sjeverozapadnom Bangladešu, u samoj blizini granice s Indijom.

Više se čini da je jedna vodena mješavina puna algi, u kojoj živi samo mala količina riba. Stanovništvu ovdje nije lako pronaći dovoljno hrane. Često se, kako kažu, ribari vrate kući, samo sa tri-četiri kilograma plijena. Koristeći jedinstveni, jednostavni pribor, oni zaranjaju sa ribarskim korpama u sredinu ove plitke, zelene kaše!



Veoma žestoka privlačnost
Vulkani mogu biti izuzetno dekorativni, posebno kada krase krajolik, nakon što su se ugasili. Čak i ako samo tu i tamo pomalo eruptiraju, oni su turistički magneti. Međutim, Merapi u Magelangu, centralna Java, je vulkan drugačijeg kalibra. Kao najopasniji vulkan na svijetu, juri niz padinu brzinom od 700 km/h, uglavnom zbog svog piroklastičnog pepela, uništavajući sve pred sobom. Međutim, ovdje, na slici, Merapi se samo žele malo igrati.
(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen