Sonntag, 28. Mai 2023

Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija (6)

Kažu da slika govori više od hiljadu reči. Ali da li ste se ikada zapitali kako je određena fotografija snimljena i zašto? Ko je osoba koja je stajala iza objektiva? Neke od najpoznatijih i legendarnih fotografija bilježe važne događaje u svjetskoj istoriji koji bi inače mogli biti izgubljeni. Osim poruka koje prenose, fotografije često imaju i onu drugu priču.

Spremni da pogledate dalje od objektiva? Krenite kroz neke nevjerovatne priče iza poznatih fotografija.



Merilin Monro na rešetki otvora metroa 1954.

Jedna od najljupkijih slika Marilyn Monroe prikazuje je kako ona stoji iznad rešetke metroa na Menhetnu dok joj povjetarac podiže bijelu haljinu. Nekoliko fotografa je uhvatilo ovaj trenutak, koji se dogodio 16. septembra 1954. tokom snimanja filma "Sedam godina vjernosti". Njen suprug, Joe DiMaggio, navodno nije bio zadovoljan pažnjom koju je njegova supruga dobijala od gledalaca.




Portret Che Guevare, 1960
Portret Che Guevare  fotografa Alberta Korde, poznatog kao Guerrillero Heroico, jedan je od najpoznatijih na svijetu. Snimio ga je 5. marta 1960. u Havani na Kubi. Dio slike je od tada kružio svijetom, pojavljujući se na zastavama, posterima, muralima i mozaicima, majicama, te je nebrojeno puta reprodukovan u knjigama, časopisima i novinama.




Twist and Shout", 1963
Klasična fotografija The Beatles britanske fotografkinje Fione Adams korištena je kao naslovna fotografija za EP grupe Twist and Shout. Adams se prisjeća kako je koristila ruševine jednog bombardovanog podruma u Londonu kao pozadinu, za foto sesiju koju je naručio magazin Boyfriend. Ovu veselu sliku snimila je 18. aprila 1963. godine, kada je bend još bio sasvim malo poznat.

(msn)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen