Mittwoch, 3. Mai 2023

Ekstremno niska voda stvara probleme

 





Stalna suša i nedostatak vode i dalje opterećuju Italiju. Posebno je pogođen sjever ove mediteranske zemlje. Jezero Garda, na primjer, trenutno pati od izuzetno niskog vodostaja. U odnosu na prethodnu godinu, nivo je prepolovljen.
Prema podacima Comunità del Garda, informativnog centra za cijelu regiju jezera Garda, u jezeru koje je vrlo popularno među turistima, nivo vode između kopna i ostrva trenutno iznosi 46 centimetara, dok je prošle godine u istom periodu iznosilo je 99 centimetara.
Kao što se vidi na fotografijama i video zapisima, ostrvo San Biagio, poznato i kao Isola dei Conigli (ostrvo zeca), koje se nalazi na ovoj, najvećoj italijanskoj površini vode, sa kopna je bilo dostupno za prilaz pješačke, čak i od početka ove godine. Zbog nedostatka vode između malog ostrva i kopna formirao se tanak pojas kopna. Prema pisanju medija, ovaj fenomen privlači brojne turiste.
Po, najveća rijeka u Italiji, također je teško pogođena nestašicom vode. Vodostaj je već sada niži nego prošle godine, saopštila je u četvrtak okružna uprava nadležna za Po. Temperature u martu i malo kiše u sjevernoj Italiji su odigrale svoju ulogu. Pojedinačni mali pljuskovi proteklih sedmica nisu puno pomogli.
"Danas nam modeli predviđanja i svi prikupljeni podaci pokazuju zabrinjavajuću situaciju", rekao je generalni sekretar Po Authority, Alessandro Bratti. Stoga je pozvao na "uvjerljivu i odlučnu strategiju" za rješavanje ovog problema. Već u februaru stručnjaci su upozoravali na ogromnu sušu zbog niskog snježnog pokrivača u Alpima i nedostatka kiše.
Vlada u Rimu je prošle sedmice usvojila dekret koji predviđa dalekosežne mjere za borbu protiv suše. Treba formirati posebnog povjerenika i povjerenstvo. Vlada također želi osloboditi sredstva za obnovu oštećenih vodovodnih cijevi. U nekim područjima, više od 50 posto vode je izgubljeno zbog curenja iz loših cijevi, što je zemlju ostavilo osjetljivom na suše. Planiraju se i rezervoari za sakupljanje kišnice, postrojenja za desalinizaciju i povećanje ponovne upotrebe prečišćene otpadne vode.

(bbv)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen