Donnerstag, 11. Mai 2023

Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija

Kažu da slika govori više od hiljadu reči. Ali da li ste se ikada zapitali kako je određena fotografija snimljena i zašto? Ko je osoba koja je stajala iza objektiva? Neke od najpoznatijih i legendarnih fotografija bilježe važne događaje u svjetskoj istoriji koji bi inače mogli biti izgubljeni. Osim poruka koje prenose, fotografije često imaju i onu drugu priču.

Spremni da pogledate dalje od objektiva? Krenite kroz neke nevjerovatne priče iza poznatih fotografija.



Pogled sa prozora Le Grasa, 1827.
Francuski izumitelj Nicephore Niépce zaslužan je za najstariju sačuvanu fotografiju snimljenu fotoaparatom, koja prikazuje pogled kroz njegov prozor na Saint-Loup-de-Varennes, snimljenu 1827. godine nakon ekspozicije od oko osam sati. Niépce je općenito zaslužan za to što je prvi izumio proces za izradu trajnih fotografija.


Boulevard du Temple, Pariz, 1839.
Pogledajte pažljivo ovu fotografiju Louisa Jacquesa Mandé Daguerrea, jednog od velikih pionira fotografije. Boulevard du Temple bi trebao biti zauzet kočijama, konjima i pješacima. I jeste. Ali ništa što se brzo kreće nije snimljeno na fotografskoj ploči, jer je za prikaz slike potrebno veoma dugo vrijeme ekspozicije. Međutim, u donjem lijevom dijelu slike može se vidjeti čovjek kako mu glancaju čizme dok stoji mirno. Ova poznata pariška ulična scena je tako prva poznata fotografija koja prikazuje ljudsko biće.


Pogled na Pariz iz zraka, 1853.
Francuski fotograf Gaspard Félix Tournachon, poznatiji kao Nadar, bio je prva osoba koja je napravila fotografije iz zraka. Godine 1853. snimio je seriju pogleda na Pariz sa visine od 520 m iz balona, koji je bio konpcem zavezan za zemlju.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen