Dienstag, 9. Mai 2023

Taj čudesni šareni svijet

 


Podvodni dron

Čovjek šalje plivajući dron Sonobot da putuje preko Slatkog jezera (Süßen See) u Saksoniji. Uređaj može koristiti sonar za skeniranje i snimanje dna jezera, na primjer kako bi tamo učinio vidljivim uočljive strukture. Savremena tehnologija se koristi prvi put na jednom jezeru. Profesionalni i amaterski arheolozi su dugo bili zainteresirani za ovakvo vodeno tijelo. Na dnu Süßes See, na primjer, nalazi se grobna humka iz predhrišćanskih vremena, a svjetski poznati nebeski disk od Nebre također je otkriven samo oko 40 kilometara dalje.



Nekad bješe zadnje riječ tehnike

Izvršni direktor Applea Tim Cook (desno) bio je oduševljen kada mu je Sajid Moinudin (u sredini) predstavio svoj Macintosh računar iz 1984. godine.
Čovek je čekao u redu ispred kompleksa Bandra Kurla u Mumbaiju, Indija, sa svojim muzejskim eksponatima od šest ujutro. Tamo je otvorena prva Apple trgovina na potkontinentu



Došli da ostanu

Ovdje ostati: Na istorijskom Plaza de Mayo u Buenos Airesu, društvene organizacije i sindikati postavili su šatore i podijelili ćebad, lonce i peći za kampovanje - protestna akcija ispred predsjedničke palate. U svjetlu tekuće ekonomske krize i razorne suše, inflacija u Argentini je sada veća od 100 posto. Viša je nego u gotovo svim zemljama svijeta. Kako bi servisirao kredite, Međunarodni monetarni fond zahtijeva paket mjera od predsjednika Alberta Fernandeza koji predviđa i rezove u socijalnom sektoru - kamperi sada žele da se odupru takvim planovima vlade.



Šerenilo na horizontu

Svetlost na horizontu - a pejzaž svijetli žutom bojom. Nakon što je američku državu Kaliforniju nedavno pogodile brojne prirodne katastrofe kao što su suše i poplave, cvjetanje divljeg cvijeća ove je godine posebno sjajno. Brojne oluje dovele su do posebno visokih nivoa padavina, što je dovelo do nicanja više sjemena cvijeća. Zato su brda, kao ovdje u Santa Margariti, sjeverozapadno od Los Angelesa, ovog proljeća posebno šarena.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen