Montag, 1. Mai 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Kad tlo počne pucati
Tamo gdje je nekada postojala samo kanalizaciona cijev u Kaysville, u državi Utah u SAD, nastao je ponor dubok tri metra. Ivica puta izgleda izmrvljena kao od gline. Erozija je rezultat ekstremne proljetne poplave: krhotine su blokirale odvod, a pregrađena voda dovela je do urušavanja ulice. Klimatske promjene ovdje također igraju ulogu. Dok dijelovi jugoistočne Evrope mjesecima pate od suše, zapadna Amerika je zabilježila zimske nivoe padavina kakvi se nisu vidjeli dugo vremena. Snijeg je padao čak do južne Kalifornije, a u Utahu je snježni pokrivač bio teži nego ikad u zadnjih skoro 70 godina.



Težak slučaj
Jao, ovo izgleda veoma loše - ali srećom pad džokeja Petera Carberryja sa konja Gabbys Crossa nije bio težak. Kao i svake godine, prije svega, životinje su pretrpjele najveću štetu na Randox Grand National Festivalu na trkačkoj stazi Aintree u Liverpoolu. Ovaj put su uginuli su konji Hill Sixteen, Dark Raven i Envoye Special. I kao i uvijek, aktivisti za prava životinja protestovali su protiv takmičenja, u kojem su 62 konja izgubila život samo od 2000. godine, od kojih 16 na vrhuncu, u Velikom nacionalnom trčanju sa preprekama, Grand National. A uz sve to, na festivalu, koji je prvi put održan 1839. godine, poginuo je i jedan džokej.



Vulkanska prašina

U utorak, 11. aprila u devet sati ujutro na ruskom poluostrvu Kamčatka: lokalni stanovnici snimaju šta se dešava ispred njihovih vrata. Ne pada snijeg s neba, već vulkanski pepeo. Uzrok je erupcija stratovulkana Schiweluch. U roku od nekoliko sati, kiša pepela zatrpala je područje pod debelim smeđim slojem, mjestimično debelim više od deset centimetara. Schiweluch je jedan od najaktivnijih vulkana na poluostrvu prekrivenom vatrenim planinama. Eruptirao je najmanje 60 puta u proteklih 10.000 godina.

(stern)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen