Mittwoch, 17. Mai 2023

Ogromne stijene prijete švicarskom selu

 



Planinsko selo Brienz u Graubündenu, u Švicarskoj, u opasnosti da je bude zatrpano obrušenim stijenama, zbog čega se lokalno stanovništvo ovih dana moralo iseliti iz svojih kuća. Kamene mase su dugo prijetile selu, ali sada se kreću više nego dvostruko brže. Zabrinjavajuća je i vremenska prognoza.
Ogromne stijene prijete planinskom selu Brienz u Švicarskoj. Situacija se pogoršala do te mere da je 50-ak stanovnika moralo da se preseli. Lokalne vlasti su prethodno stanovnike obavijestile o detaljima. Selo u Graubündenu moralo je biti komplet iseljeno. Udaljeno je oko 25 kilometara zračne linije jugozapadno od Davosa na nadmorskoj visini od oko 1100 metara i ne treba ga brkati sa poznatijim Brienzom, nedaleko od Interlakena na jezeru Brienz.
Iznad sela se kreće do dva miliona kubnih metara kamenog materijala, izvijestio je šef službe za rano upozoravanje. Prema mjerenjima, stijenske mase se kreću više nego dvostruko brže nego prije samo nekoliko sedmica.
Vijesti SRF-a su uveče prikazale impresivan time-lapse video na kojem se moglo vidjeti kretanje ogromnih stijenskih masa. Region je bio u pokretu vijekovima. Samo selo zadnjih 20 godina klizi prema dolini brzinom od oko jedan metar godišnje.
Godinama se zna da je kameni prostor zvan "Ostrvo" iznad sela opasan. Stanovnici već dugo znaju da je deložacija neizbježna. Činjenica da je odluka donijeta sada, ima veze i sa vremenskom prognozom, rekao je Simon Löw, profesor emeritus za inženjersku geologiju na Univerzitetu ETH u Cirihu, na švajcarskoj televiziji. Kiša se prognozira svakog dana do nedjelje, što bi moglo povećati brzinu klizišta.
Nejasno je da li će stijene i otpadni materijal pogodili selo. To je malo vjerovatno, rekao je Löw. "Ali u najekstremnijem slučaju (...) može doći do odrona. To je nešto gdje se padina spušta brzinom od 100 do 200 kilometara na sat, u selu je za 30 sekundi i uništiće čitavo selo." Klimatske promjene povećavaju vjerovatnoću pada kamenja u nekim područjima, kao što su tamo gdje permafrost otapa, krhotine i kamene gromade gube uporište ili voda ulazi u pukotine i pritisak otkida komade stijena. Prema Löwu, to ne igra ulogu u Brienzu. Ne postoji otapanje permafrosta i nije uspostavljena veza između godišnjih padavina i klizanja terena.

(srf)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen