Freitag, 26. Mai 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Sve na rijeci
Olaya Herrera, Kolumbija. Ono što se čini slikovitom mrtvom prirodom sa čamcima u večernjem raspoloženju, u stvari je veliki problem u Kolumbiji, a to je uzgoj i transport ilegalnih usjeva za proizvodnju droge. Prethodnih dana se održao sastanak lidera društva, vlade i farmera koji uzgajaju ilegalne usjeve poput listova koke, marihuane i maka na ovim prostorima.


Neobično obožavanje
Santo Amaro, Brazil. Sljedbenica afro-brazilske prirodne religije Candomblé slavi praznik "Bembe do Mercado". Stojeći u vodi, odaje počast boginji mora Yemanji. Javne ceremonije za afro-brazilska božanstva, Orixas, održavaju se nekoliko puta godišnje. U Berlinu postoji i hram, u kojem vjernici Candombléa mogu slaviti svoje rituale i festivale.


Beskonačna prostranstva
Caserta, Italija. Brzo srediti baštu, ovdje je to nemoguća misija, obzirom na dimenzije kraljevske palate iz dinastije Burbona u blizini Napulja. Nazvano "Versaj Italije", imanje je sada dobilo treću Michelinovu zvjezdicu. To je najviša nagrada ovog turističkog vodiča. Charles de Bourbon je započeo gradnju dvorca 1752. godine, a trenutno se intenzivno obnavlja.



Tijesna trka
Terni i Fossombrone. Hiljade navijača bodri svoje favorite tokom osme etape Giro Italia, koja je duga 207 kilometara. Uz Tour de France i Vuelta a España, Giro Italia je ultimativna cestovna utrka.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen