Donnerstag, 25. Mai 2023

Jednostavno najbolja

 
U sjećanju – Tina Turner


Legendarna pjevačica Tina Turener nakon duge bolesti preminula u svom domu u 83. godini života.

Tina Turner, rock'n'roll zvijezda koja je postala muzička ikona 1980-ih, umrla je u dobi od 83 godine nakon duge bolesti. Posljednjih godina je patila od lošeg zdravlja, dijagnosticiran joj je rak crijeva 2016. godine, a potom joj je transplantiran bubreg 2017. godine.

U izjavi za medije njen predstavnik je saopštio: "Tina Turner, kraljica rokenrola, umrla je danas u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Kusnachtu kod Ciriha, u Švicarskoj. S njenim odlaskom svijet gubi muzičku legendu i uzora".

Tina je rođena kao Anna Mae Bullock 26. novembra 1939. godine u Nutbushu, Tennessee, SAD. Proslavila se kasnih 1960-ih kao pjevačica grupe Ike & Turner Revue, ali je kasnije stekla slavu kao solo umjetnica.

Njeni najveći hitovi su "What's Love Got To Do With It", "Private Dancer" i "The Best". Prodala je više od 180 miliona albuma i osvojila 12 Grammy nagrada.

Turner je još bila u tinejdžerskim godinama kada je počela snimati sa budućim mužem Ikeom, a njihovo burno partnerstvo proizvelo je 15 godina popularnih singlova, koji su kulminirali u crossover hitu iz 1971. "Proud Mary". Međutim, 1976. godine pjevačica je izašla iz nasilnog braka, a vezu je opisala u bestselleru "I, Tina".

Glumila u filmovima "Tommy" (1975), "Mad Max Beyond Thunderdome" (1985) i "Last Action Hero" (1993). Godine 1993. objavljen je biografski film "What's Love Got to Do with It" , adaptiran prema njenoj autobiografiji "I, Tina: My Life Story".Godine 2009. se povukla nakon što je završila svoju turneju "Tina!: 50th Anniversary Tour", koja je 15. turneja s najvećom zaradom 2000-ih. Godine 2018. postala je tema mjuzikla "Tina".

Prodavši preko 100 miliona ploča širom svijeta, Turner je jedna od najprodavanijih izvođača svih vremena. Dobila je 12 nagrada Grammy, koje uključuju osam takmičarskih nagrada, tri nagrade Kuće slavnih Grammyja i nagradu Grammy za životno djelo.

Ona je prva umjetnica Afroamerikanka i prva žena Afroamerikanka koja se našla na naslovnici Rolling Stonea. Rolling Stone ju je uvrstio među 100 najvećih umjetnika svih vremena i 100 najvećih pjevača svih vremena.

Tokom 2013. godine – iste godine kada se odrekla američkog državljanstva i preselila u Švicarsku – Turner se udala za njemačkog muzičkog producenta Erwina Bacha s kojim je bila u vezi 27 godina.

(promi)

linkovi:

Simply the Best: https://youtu.be/GC5E8ie2pdM

Proud Mary: https://youtu.be/TTfYnRQgKgY


(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen