Freitag, 12. Mai 2023

Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija (2)

Kažu da slika govori više od hiljadu reči. Ali da li ste se ikada zapitali kako je određena fotografija snimljena i zašto? Ko je osoba koja je stajala iza objektiva? Neke od najpoznatijih i legendarnih fotografija bilježe važne događaje u svjetskoj istoriji koji bi inače mogli biti izgubljeni. Osim poruka koje prenose, fotografije često imaju i onu drugu priču.

Spremni da pogledate dalje od objektiva? Krenite kroz neke nevjerovatne priče iza poznatih fotografija.


Artiljerci iz jedinice D, 5. artiljerija SAD, 1862.
Američki građanski rat smatra se prvim velikim sukobom koji je detaljno fotografisan. Među neustrašivim fotografima koji su snimili ovu klanicu bili su Mathew Brady, Alexander Gardner i Timothy O'Sullivan, koji je snimio ovu sliku artiljerijske jedinice u Fredericksburgu u decembru 1862. Snimak je napravljen kada je teška artiljerija krenula u akciju i on je morao brzo da skloni svoj kamion sa opremom sa linije vatre.


Prva transkontinentalna pruga, 1869.
Dana 10. maja 1869. godine, američki fotograf Andrew Russell snimio je istorijski trenutak koji je označio važan razvoj u američkoj ekspanziji, svojom slikom povezanosti istočne i zapadne obale željezničkom prugom. Ubrzo nakon toga, putnici na zapad više nisu morali da putuju na dugo i opasno putovanje u kočijama na četiri točka.


Prvi let aviona braće Rajt, 1903.
Wright Flyer je bila prva letjelica na svijetu s ljudskim pilotiranjem koja je bila teža od zraka. Njegov prvi let zabilježen je na ovoj istorijskoj slici snimljenoj 17. decembra 1903. u Kitty Hawku, Sjeverna Karolina. Orville Wright je upravljao avionom dok je njegov brat Wilber bio posmatrač. Snimku je napravio fotograf američke vladine agencije John T. Daniels.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen