Dienstag, 16. Mai 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Spašen!
Uh, hvala Bogu da će izdržati! Operacija ide savršeno i samo nekoliko minuta kasnije pacijent je spreman za ponovno maženje. Duboko udahnite s mladim gledateljima postupka opracije, koji čekaju na pregled svojih plišanih ljubimaca. Od 2003. godine studenti medicine na dobrovoljnoj osnovi liječe "bolesne" mazne igračke u "Teddy Hospital" Univerzitetske bolnice u Drezdenu. Cilj kampanje je da se kod djece od četiri do šest godina otkloni strah od vlastitog liječenja i da se djeca upoznaju sa svijetom medicine.
I ko zna: možda će ovo omiljene vatrogasce, kasnije pretvoriti u prave doktore.



Najbolje godine
Joe Biden je bio vrlo dobro raspoložen kada se prošle sedmice pojavio na konferenciji za novinare ispred Bijele kuće, a uz njega su se nalazili troje mladih sa dugmadima u ušima. Bio je to Dan „Bring your child to work“, "Dovedite svoje dijete na posao" u Americi, a uključila se i Tajna služba. Dva dana ranije, Biden je potvrdio da želi da se kandiduje za reizbor 2024. godine - uprkos svim zabrinutostima oko njegove starosti. Na pitanje dječijeg novinara o njegovom omiljenom ukusu sladoleda, predsjednik je samouvjereno odgovorio: "Chocolate Chip". Ali kada su ga pitali o destinaciji njegovog poslednjeg putovanja u inostranstvo, počeo je da razmišlja.
"Irska", pomogao mu je mladi slušalac. Bajden: "Da, tačno, Irska."



Bjekstvo u slobodu

Wadi Sayyidna Aiorport je vojni aerodrom koji se nalazi 22 kilometra sjeverno od Khartuma. Na slici je posljednji avion, koji je iz ratom zaraćenog područja povezao njemačke državljane nazad u Njemačku. Avion je letio preko jordnskog grada Al AsraK. Pošto civilni aerodrom u Khartumu kontroliše jedna od strana u sukobu, izabran je ovaj serodrom. Prije ovoga leta vojska nije dozvoljavala Evropljanima i njihovim članovima familije da napuste Sudan. Kako bi bili sigurni, putnici su u tajnosti autobusima prevezeni na ovaj aerodrom. Letovima sa ovog aerodroma je prevezeno ukupno 700 ljudi u tri aviona. Od toga su jedna trećina bili Nijemci, a ostali iz 30 nacija, među njima Holanđani, Kanađani i Jordanci.Njihovi životi su bili u opsnosti otkako armija defakto predsjednika generala Abdel Fattah al Burhana vodi borbe sa saveznicima paravojnih trupa njegovog zamjenika Mohamad Handan Dagloa, koje i dalje traju, nesmanjenom žestinom.

(stern)

(NovaSloboda.ba)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen