Dienstag, 30. Mai 2023

Prije 113 godina: Bosnu i Hercegovinu je posjetio car Franjo Josip I

 

razglednica, Sjećanje na posjetu cara Franje Josipa BiH

Program posjete

vladarske titule Cara Franje Josipa I


(tekst i fotografije koje slijede objavljni su 30. maja 2023. godine na facebook profilu “Historijski arhiv Sarajevo", autor teksta je Srećko Ignjatović))


Posjeta Cara i Kralja Franje Josipa I Bosni i Hercegovini, na današnji dan, 30. maja 1910. godine

U periodu između objave Bosanskog ustava u Sarajevu 20. februara i početka rada Sabora 15. juna 1910. godine, jedan događaj izazvao je izuzetnu pažnju. U tom periodu car Franjo Josip I posjetio je Bosnu i Hercegovinu.

Ujutro, 30. maja, zasebnim vozom Bosanskohercegovačkih željeznica iz Bosanskog Broda, car je otpočeo putovanje prema Sarajevu i Mostaru. Program posjete: u 8 sati i 12 minuta stiže u Doboj i tu se zadržava oko 20 minuta. U Zavidovićima voz se zadržava samo tri minute i nastavlja vožnju do Zenice gdje pristiže u 11 sati i 48 minuta i zadržava se oko 20 minuta. U Visoko carski voz pristiže u 13 sati i 50 minuta i zadržava se 10 minuta. U 15 sati car stiže na stanicu kod Fabrike duhana u Sarajevu uz oglašavanje topova. U potpunom redu završen je svečani ulazak cara u grad. Sjajna pratnja u kočijama, zlatne uniforme mnoge visoke gospode, impresivne figure gardista, elegantne uniforme dvorskih funkcionera, te predivni konji iz carskih štala – sve je to ostavilo na prisutne impresivan utisak.


doček na želj. starnici Sarajevo

doček na Ilidži

doček u Mostaru

31 maja car je posjetio vladinu palaču, glavne vjerske objekte svih konfesija u Sarajevu i gradsku Vijećnicu.

Sutradan 1 juna posjećuje Zemaljsku ždrepčanu odakle se na konju uputio na vježbalište, gdje je izvršio smotru vojnih jedinica na Čengić Vili.

Idućeg dana, 2 juna, car se odvezao preko Bentbaše i Mošćanice na Pašino brdo i kasnije preko Koševa vratio se u grad i odvezao do Konaka. Oko podneva, dvorskim vozom uputio se na Ilidžu te kasnije na Vrelo Bosne.

Narednog jutra, 3 juna, car je krenuo na putovanje u Mostar, zadržavajući se kratko u Konjicu i Jablanici. U Mostar stiže oko 12 sati uz oglašavanje topova sa Huma. Što je bilo čilima u Mostaru, od onih najfinijih persijskih od svile, pa do običnih narodnih tkanih, zastava, zelenila, slavoluka, Mostar je izgledao kao nikada do tada. Car se odmorio i ručao u hotelu Narenta i kasnije sjeo u kočiju i otpočeo vožnju kroz Mostar. Posjetio je Stari most koji je bio prostrt ćilimima i odvezao se prema izvoru Radobolje. Odatle se vratio na željezničku stanicu, gdje su se prisutni okupili na opraštaj. Oko 16 sati, uz oglašavanje topova.

Iz Mostara dvorski voz polazi nazad u pravcu Beča preko Sarajeva, Doboja i Bosanskog Broda. U Beč stiže narednog dana u 20 sati i 45 minuta.


AU grbovi

grb BiH u vrijeme AU


Car Franjo Josip I u svom telegramu, upućen zemaljskom poglavaru Marjanu Varešaninu, piše utiske za vrijeme boravka u Bosni i Hercegovini gdje izražava zadovoljstvo u vjernosti i privrženosti koje su ga svuda na putu u ovoj lijepoj Bosni susrele.

Sa zadovoljstvom konstatuje, da je osjećaj lojalnosti za njegovu osobu i za Monarhiju zahvatio dubok korjen u svim krugovima bosanskohercegovačkog društva.

Tekst: Srećko Ignjatović - Vremeplov

Posjeta cara Franje Josipa I. Bosni i Hercegovini – Vremeplov by Srećko Ignjatović

Fotografije: HAS


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen