Sonntag, 25. Januar 2015

Žene Rio de Janeira protiv zabrane toplesa

Žene Rio de Janeira su ovih dana na plaži Ipanema, u Riju, protestovale protiv licemjerstva vlasti u Brazilu, skinuvši gornje dijelove kupaćih kostima. Pokazale su dosta gole kože, ali i silikonskih grudi.












Ko misli da je ovako nešto u Brazilu dozvoljeno, vara se. Poznato je da se brazilske ljepotice vrlo rado pokazuju razotkrivene, ali nikad potpuno.

Na plažama Brazila mora vladati red i disciplina.

Bikiniji, koji se mogu vidjeti na ovdašnjim plažama, u najvećem broju slučajeva su tako minimalni i uski, da skoro izgledaju, kao da djevojke nemaju ništa na sebi.Ali, i ta mala količina tekstila, čini jednu veliku razliku.

Ako neka djevojka bude otkrivena na plaži, da se sunča bez gornjeg dijela kostima, već je u opasnosti, da odmah bude odvedena u zatvor, što je prva kazna, a tek nakon toga dolazi sudija i njegova novčana kazna. Tako je to predviđeno brazilskim zakonom o javnom redu i miru, po kome se pojavljivanje u javnosti razgolićenih grudi tretira se kao opsceni akt.

Protiv ovakvog zakona već više godina postoji otvoreni otpor. Prije nekoliko dana, dame su posebno oštro protestovale „za ostvarivanje svojih ličnih prava”.

One više ne žele da idu na kupanje, opterećene, da će zbog sunčanja bez ičega gore biti kažnjene.

Među onima koje su protestovale 20. januara pojavile su se Renata Frisson, model i pjevačica, zatim bivši model Natascja Iamaya, koja je postala invalid, i pojavila se u invalidskim kolicima.

Skup u Rio de Janeiru putem facebooka je sazvala Ana Paula Mougueira. Prvog dana protesta, okolo skinutih učesnica pokreta, najviše je bilo radoznalih, ali i fotoreportera, koji su vijest o protestima slikom i riječju prenijeli širom svijeta. Ideja protesta nije ni bila da odmah sakupi hiljade učesnica. U prvom momento, najvažnije je da se o ovoj temi diskutuje.

A sve dotle dok se ovo pitanje ne riješi, očekuje da će se protestima priključivati sve više gologrudih djevojaka.
(izvor: ntv)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen