Sonntag, 4. Januar 2015

Sejad Salihović: „Najopasniji umjetnik” standardnih situacija

Sejad Salihović, naš Zmaj i uzdanica, na kraju jesenje sezone Bundeslige, u utakmici protiv Herthe iz Berlina, postigao je dva gola sa bijele tačke i time poboljšao svoj skor na 28 realizovanih jedanaesteraca iz 32 pokušaja. Prema preciznoj statistici Bundeslige, ovo je po treći put da Sejad u jednoj utakmici postiže dva gola iz penala.





Na vječitoj listi najboljih izvođača penala u Bundesligi, sada se Salihović nalazi na jedanaestom mjestu iza imena kao što su Manfred Kaltz (60/53), Gerd Müller (63/51), Paul Breitner (37/31), Lothar Matheus (33/30) i Günter Netzer (35/29). Sejad ima veoma izglednu šansu da se uskoro uvrsti na vječitu top 10 listu penaldžija Bundeslige, obzirom da je nedavno produžio ugovor sa njegovim Hoffenheimom.

Statistika Bundeslige bilježi još nekoliko zanimljivih podataka o Sejadu: 20 avgusta 2013. godine Salihović se pobrinuo za jedan nesvakidašnji rekord: Protiv Freiburga je postigao gol za vođstvo njegovog Hoffenheima od 1:0, a samo 13 sekundi nakon gola morao je napustiti terena zbog crvenog kartona. Naime, prilikom proslave postignutog gola opalio je šamar kapitenu Freiburga, i sudija ga je poslao u svlačionicu. Bilo je to najkraće vrijeme između jednog postignutog gola i crvenog kartona u istoriji Bundeslige. Utakmica je inače završena 3:3.

U toku sezone 2011/12 desio se čudan slučaj zabilježen kao „izgubljena kopačka“. Salihoviću je u toku utakmice protiv Stuttgarta spala kopačka, i dok je on pošao da je uzme i ponovo obuje, golman Stuttgarta, tadašnji golman reprezentacije Njemačke, Jens Lehman, uzeo je kopačku i izbacio je van terena. Slučaj su svi mediji u Njemačkoj zabilježili kao „vrlo nesportski“ potez golmana.

Pored veoma preciznog i neodbranjivog izvođenja penala, Salihović je u Bundesligi poznat i kao nepogrješivi i precizni izvođač slobodnih udaraca. U utakmici protiv Augsburga postigao je deseti direktni gol iz slobodnog udarca. Ni jedan aktivni igrač Bundeslige nije postigao toliko.
Zbog svega ovoga Sejad Salihović je dobio naziv „najopasniji umjetnik” standardnih situacija u Bundesligi.

Sejo sretno!

Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen