Dienstag, 20. Januar 2015

Berlin širom svijeta

Vjerovali ili ne, širom svijeta postoji više od 100 mjesta koja se zovu Berlin.









Pored onog, koji je glavni grad Njemačke, tu su još mjesta sa istim imenom u Boliviji, u Peruu, na Papui, na Novoj Gvineji, u Rusiji, u Ohaju, u El Salvadoru.

Od mjesta sa hiljadama kokosovih palmi, do jednog mirnog mjesta po kome šetaju lame, pa do mjesta u kojem se u disko odlazi na skijama. Sve su ovo kurioziteti utvrđeni u jednoj web dokumentaciji o otkrićima širom svijeta.

Web dokumentacija je utvrdila postojanje više od stotinu mjesta pod imenom Berlin, sve ih pronašla i portretirala ekipa njemačke televizije RBB, koja je početkom januara počela emitovati serija emisija pod nazivom „Berlin širom svijeta”. Posao otkrivanja još novih Berlina je i dalje u toku, i još nije utvrđen konačan broj naselja s ovim imenom.

Na Papui, u Novoj Gvineji nalazi se Berlin na obali mora, u hladu kokosovih palmi. Hiljadu kilometara dalje, u ledenoj Kanadi, još od 19. Vijeka, postoje i Zapadni i Istočni Berlin. Stanovnici nemaju pojma o nekom zidu koji bi ih dijelio, oni su daleko od očiju javnosti, zabavljeni svojim ribolovom i lovom na medvjede. A u neposrednoj blizini ova dva Berlina nalazi se jedan Liverpool.

„Čovjek često pomisli da pomoću Googlea može sve saznati i vidjeti”, kažu u seriji.

Sve je počelo kad je na internetu pronađen Berlin ispod palma, na obali mora. Istraživanje i snimanje emisija je trajalo skoro dvije godine.

U otkrića spada i jedno naselje u Argentini, do koga je reporter putovao puna tri dana, svim mogućim sredstvima, dok nije došao u mjesto, u kome se nalaze samo dvije napuštene kuće. Naravno, niko mu nije mogao potvrditi da li naselje stvarno nosi ime Berlin, jer nije bilo nikoga, koga bi to mogao pitati.

U Peruu se reporterima javila jedna žena koja je poslala fotografiju tamnošnjeg Berlina. Bila je spremna pomoći, ali do toga Berlina bilo je moguće doći samo preko vode?

U El Salvadoru se hvale kako u njihovom Berlinu nikad nije bilo gangstera.

Jedan Berlin se nalazi i i američkoj državi Ohio, a još jedan na granici između Rusije i Kazahstana. U tom Berlinu, momci uveče na skijama odlaze u seoski disko, u glavnoj ulici toga Berlina.

U Boliviji u centru Berlina mogu se vidjeti stada Lama, koje su najbrojniji stanovnci toga mjesta. Muškaraca je u tom Berlinu tačno deset, a ljepotu mjesta okviruje nepregledna daljina.

Serija „Berlin širom svijeta” prikazuje Berlince širom svijeta sa njihovim humorom i simpatijama, bez pretenzija da prikaže kako širom svijeta svugdje sija sunce. Svima njima je samo jedno zajedničko. Niko od njih ne bi otšao iz svog Berlina, ali ponekad neki sanjaju i o onom pravom Berlinu.

Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen