Freitag, 30. Januar 2015

Trke kamila: Roboti džokeji umjesto dječaka

Trke kamila su sport rasprostranjen u arapskim zemljama i Australiji. U Saudijskoj Arabiji trke kamila su nacionalni sport, a redovno se održavaju uz praznike Beduinskih plemena.







Prilikom trke, kamile mogu dostići brzinu i do 64 km/h. U trkama obično učestvuju kamile starosti između tri i četiri godine, jer su tada najbrže. Staza je duga 10 kilometara. Kamila pobjednica i njihov vlasnik dobijaju vrlo visoke nagrade, koje u nekim trkama iznose čak i do milion dolara.

Na margini Svjetskog prvenstva u rukometu u Kataru, mnogo se govorilo i saznalo i o ovom sportu. U Kataru su trke kamila poznate kao sport šeika, kojima ni u kom slučaju nije do novca i nagrade, koliko do slave i časti.

U profesionalnim trkama, umjesto klasičnih džokeja, na kamilama su svojevremeno jahali dječaci, nižeg rasta i manje težine. Međutim, iskorištavanje i zloupotreba djece u ove svrhe, pošto je često bilo provođeno u robovlasničkim uslovima, naišlo je na žestoke kritike međunarodne javnosti. Zadnjih desetak godina u Kataru i susjednim Ujedinjenim Arapskim Emiratima, umjesto klasičnih džokeja koriste se roboti džokeji.

Roboti džokeji su napravljeni specijalno za ovu svrhu, od laganog metala titaniuma, a opremljeni su bičem, kojim se diriguje putem kompjutera i džojstika smještenim uz samu stazu.

Dok se trka kamila na Arapskom poluostrvu obavlja na stazi dugoj deset kilometara, u Kataru je najpoznatija trka „Sheikh Faisal Camel Race Track“ na stazi dužine osam kilometara.

Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen