Samstag, 10. Januar 2015

Hokej na ledu na fudbalskom stadionu

Subotnji hokejaški derbi Bundeslige, Rheinderby, između Düsseldorfer EG i Kölner Heie, koji trenutno zauzimaju 8. i 9. mjesto na tabeli, odigraće se u fudbalskom hramu, Esprit areni u Düsseldorfu, gdje, inače, svoje utakmice igraju fudbaleri Fortune iz Düsseldorfa. Za Rheinderby u prodaju je pušteno svih 54.500 ulaznica, a očekuje se da će stadion biti ispunjen do poslijednjeg mjesta.






Nakon boksa, kad je na stadionu u Hamburgu boksovao Klitschko, pa derbija rukometne lige na stadionu u Frankfurtu, ovo je još jedan događaj, koji će biti upamćen po rekordnom broju gledalaca. Doduše, ovo neće biti prvi put da se jedan susret hokejaške Bundeslige igra na fudbalskom stadionu. Prije tačno dvije godine, na staionu u Nürnbergu igrali su Nürnberg i Berlin, pred 50.000 gledalaca.

Prije pet godina, utakmica između hokejaških reprezentacija Njemačke i SAD igrana je u Veltins areni u Gelsenkirchenu, stadionu Shalke 04, pred 77.803 gledalaca.

Širom Amerike već odavno se hokejaške utakmice igraju na fudbalskim stadionima, pa je, 1. januara 2014. godine, na Ann Arbor stadionu u Michigenu, SAD, utakmici Detriot protiv Toronta, prisustvovalo tačno 105.491 gledalac. Na drugom mjestu po posjećenosti je bila utakmica između Michigen Uni protiv Michigen State, odigrana na istom stadionu prije 4 godine, kad je bilo prisutno 104.173 gledaoca.

Predstojeći Rheinderbi dva ljuta rivala je 206. po redu, a ako se uzme u obzir, da su na prethodnom derbiju sijevale varnice, kada su „ajkule“ iz Kelna pobijedile sa 3:2, i uopšte, jedan stalno prisutni rivalitet ova dva grada u svim sferama života, pa i sporta, onda se može očekivati jedna žestoka utakmica pred rekordnim kulisama.

Organizatori su posjetiocima pripremili šestočasovni program, obzirom da se utakmica igra u okviru programa Wintergame. Između ostalih, na led će izaći nekadašnje legende ova dva kluba i odigrati 35 minutnu utakmicu. Nakon toga je predviđen zabavno-muzički program, a nakon derbija vatromet. Kako kažu u DEL, Njemačkom hokejaškom savezu, Wintergame je veliki događaj za njemački hokej i sport uopšte.

Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen