Montag, 19. Januar 2015

Adrenalin poor: Spuštanje niz najduži glečer Evrope

Ovo je nešto sasvim drugačije od vodenog skijanja. Nevjerovatne slike dvojice sportista na njihovom spustu niz najduži glečer u Evropi. Claude-Alain Gailland and Gilles Janin probijaju se zaleđenom rijekom niz gleöer Aletsch u Švajcarskoj.









Avantura kojom rizikuju da, poneseni jakom strujom, ulete u neku pukotinu u ledu, iz koje nema izlaza. Zbog toga su prije spuštanja obišli čitav glečer pješke i pregledali ga. Spust ovakve vrste, pored hrabrosti, zahtijeva mnogo znanja i stručnosti, pa je veoma mali broj ljudi na svijetu koji bi ovo mogli izvesti.

Slike prikazuju dvojicu hrabrih sportista na najdužem glečeru Evrope. Asdrenalin je jači od opasnosti po život. Opremljeni daskama za klizanje, napravljenim od krute pjene, slično kao kod vodenog klizanja. Fotografije su napravljene na Konkordia placu. gdje se sastaju četiri glavna glečera i spajaju u glavni Aletsch glečer. Prema podacima UNESCO-a, ovaj glečer je najduži i najdublji u Evropi

Glečer Aletsch je najveći glečer u Alpama. Dugačak je 22,75 kilometara i prekriva više od 120 kvadratnih kilometara površine, u švajcarskom kantonu Valais/Wallis. Njega grade tri manja glečera, koja se spajaju u mjestu Konkordia. Nastavlja prema dolini Rhone, gdje stvara rijeku Massa. Kod mjesta Konkordia glečer je širok oko 1,5 kilometar i teče brzinom 180 metara u godini. Debljina leda na tom mjestu je oko 900 metara. Podnožje glečera je na nadmorskoj visini 1 560 metara.

Ovaj sport je poznat pod nazivima hidrospiding i riverbording. Bavljenje ovim sportom podrazumijeva neustrašivost i izuzetnu vještinu, pošto jake struje mogu onog ko se spušta, svakog trenutka baciti na stijene ili poklopiti. Osim toga, lokacija koju su odabrali ovi avanturisti je posebno zahtjevna, pošto je reč o najvećem evropskom glečeru.

Avanturama i idejama nikad kraja.

Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen