Samstag, 24. Januar 2015

Jastreb u tajnom napadu

Sićušna kamera pokazuje kako jastreb lovi svoje žrtve, ali samo jedan lukavi manevar može pomoći žrtvi da se spasi.






U početku, jastreb leti direktno na žrtvu, zatim skreće i nastavlja let paralelno sa žrtvom koja bježi. Ovakve detalje strategije lova jastreba opisala je američka naučnica Susane Amador Kane sa Haverford College u Pennsylvaniji, SAD, nakon što je provela ogled sa ovim grabljivicama, stavljajući im na glavu malu kacigu sa kamerom. Istraživanja je objavila u naučnom časopisu Journal of Experimental Biology.

Jastreb napada svoju žrtvu iz zasjede, brzo kao munja. Pri tome, koristi drveće, ograde, pa čak i kuće, kao zasjedu, da bi se prikrio. Naučnica je imala cilj istražiti strategiju ovog sofisticiranog lova, kroz više detalja, a to je uradila u saradnji sa holandskim kolegom Robertom Mustersom, koji se bavi istraživanjem sokolova, i pri tome je koristila njegov postupak stavljanja lagane kacige sa kamerom na glavu ptice.

U ovom eksperimentu, test pilot je bila ženka jastreba po imenu Shinta, koja se iz lova vratila sa više sati snimljenog materijala.

Nakon analize načina lova, naučnica tvrdi da životinje, kao što su zečevi, fazani i ptice, imaju šansu da prežive lov, ako u presudnom trenutku naprave jedan oštar zaokret u stranu, u vrijeme dok im jastreb leti paralelno, jer na taj način žrtva izlazi iz vidnog polja napadača.
(izvor:sdz)

Priredio: Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen