Montag, 5. Januar 2015

Aktuelni leksikon: Cohiba cigara

Kod nas su cigare sa Kube pozate po imenima kuba, havana, tompus, kabanos, ili habanos. A najpoznatija, i najbolja i najskuplja među njima je cigara po imenu Cohiba.






Naravno, najpoznatija cigara na svijetu Kuba ima veze sa najpoznatijim Kubancem na svijetu, Fidelom Castrom. U skladu sa pričom koja se pripovijeda na Kubi, tamo daleke 1963. godine tadašnji predsjednik Kube od jednog svog tjelohranitelja dobio je jednu ovakvu cigaru, koju je urolao njegov prijatelj Eduardo Rivera. Cigara se toliko dopala Fidelu Castru da je odmah naredio Riveri da napravi radionicu za izradu ovakvih cigara. Godinu dana iza ovog događaja, svi državni posjetioci dobijali su na poklon ovakvu cigaru. Tri godine kasnije cigare proizvedene u radionici imena El Laguita u Havani dobile su ime Cohiba, po indijanskoj riječi koja označava smotanu cigaru. Duhan za Cohiba cigare raste na najboljim plantažama duhana u području Vuelta Abajo, u provinciji Pinar del Rio, na Kubi. Po mišljenju pušača cigara, taj duhan pruža jednu neponovljivu aromu. Duhan za ove cigare biva tri puta fermentiran, a kako to kažu stručnjaci, kod treće fermentacije cigara dobije sjaj i onaj glatki izgled..

U međuvremenu, postoje razne vrste Cohiba cigara, kraće, duže, tanje deblje, u svim varijantama. Ali, kod svih je jedno isto i nepromjenjivo, neodoljiva aroma. Najduža cigara Cohiba je duga 17,8 centimetara. Razne vrste nose i zvučna imena, kao “Esplendidos” , ili ratnička, kao tanka cigara “Lanceros”, koju preferira i sam Castro.

Od 1982. godine, cigare Cohiba se nalaze u međunarodnom trgovačkom prometu, širom svijeta. Svuda, samo ne u SAD. Ali, kako se čini, nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa i ukidanja embarga za robu sa Kube, o čemu je ovih dana bilo dosta govora, cigare Cohiba će vrlo brzo i tamo biti regularno prisutne.

Najskuplja Cohiba cigara ima cijenu od 45 eura po komadu.

I onda kontamo, kakva bi bila reakcija, kad kod nas neko upita, imaš li jednu cigaru?
(izvor:sdz)

Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen