Dienstag, 13. Januar 2015

Najkraći međunarodni letovi avionom

Beč – Bratislava – da li je ovo najkraći međunarodni let avionom? Iako vožnja autom između Beča i Bratislave traje manje od sat vremena, niskotarifni avioprevoznik i dalje želi da održava vezu između ove dvije evropske Metropole.






Austrijski niskotarifni avio prevoznik FlyNiki, objavio je da i dalje planira održavati najkraći međunarodni let, u stvari skok od 30 milja od Beča do Bratislave.

FlyNiki nudi avio uslugu za ovaj desetominutni let, na razdaljinu koja se prelazi za manje od sat vremena autom, a još brže vozom. Ova linija možda interesuje samo one prave ljubitelje leta avionom, ali avioprevoznik priznaje da će liniju zadržati prvenstveno zbog usluga transfera. Tvrdnja da je ovo najkraća međunarodna linija na svijetu, je tačna samo po dužini trajanja leta.

Camair, avio kompanija iz Kameruna održava redovnu liniju između Kinshase, glavnog grada Demokratske republike Kongo i Brazzavilla, glavnog grada Republike Kongo, koje su kopnom udaljene samo 20 milja. Međutim uvidom u ponudu, dolazi se do podatka da je za ovaj let potrebno 30 minuta, tako da stoji tvrdnja FlyNikija da imaju vremenski najkraću međunarodnu liniju.

Međutim, u unutrašnjem aviosaobraćaju, unutar jedne zemlje, svakako je najkraći let koji drži kompanija Loganair između grada Westraya i Papa Westraya, na ostrvu Orkney, koji pripada Škotskoj. Razmak između ove dvije destinacije iznosi 1 milju, a za let ne treba duže od 47 sekundi, što može biti još i brže, u zavisnosti od jačine i smjera vjetra.

Za razliku od ovih najkraćih linija, najduže linija je bila ona koju je držao Singapoor Airlines iz azijskih gradova prema Newarku, u New Jerseyu, SAD, kojom se letilo non stop na razdaljini od 10.300 milja. Međutim, ta linija je ukinuta 2013. godine, a sada je najduža linija koju drži australijski Quantas iz Sidneya do Dallasa, dužine 8.500 milja i 17 sati neprekidnog leta.
(izvor:travelbook)

Priredio: Smail Špago

Novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen