Samstag, 31. Januar 2015

Magistarski rad na belgijskom univerzitetu Leuven o Partizanskom spomen groblju u Mostaru

Na univerzitetu Leuven u Belgiji Andre Lewler je odbranio magistarski rad na temu: Partizansko spomen groblje u Mostaru, Implikacija pogoršanja stanja spomenika, sa tezama za sticanje zvanja Magistar za očuvanje spomenika i spomeničke kulture.







Andrew Lewler je svoja zapažanja i teze iznio na 342 stranice magistarskog rada, sa posebnim osvrtom na autora Mostarskog spomen groblja Bogdana Bogdanovića i njegove spomenike, pregled partizanskih spomenika na području regiona i osvrt na ovu vrstu spomenika kroz istoriju. U svom radu, autor je napravio kvantifikaciju spomenika, a onda se sa posebnom pažnjom osvrnuo na tehničku procjenu i prepoznavanje vrijednosti Partizanskog spomen groblje u Mostaru.

Spomenik je za mnoge prijeratne građane Mostara bio simbol grada. Bio je popularno mjesto za izlazak, šetnju i provođenje slobodnog vremena, a od gradskih vlasti bio je promovisan kao turistička destinacija.

Nakon ratnih sukoba 92-95., spomenik je ostao napušten i zapušten. Danas je mjesto na kome se još sastaju samo alkoholičari i narkomani. Zapušten i bez ikakvog konkretnog održavanja, prepušten zubu vremena i propadanju.

Mnogi stanovnici ovog grada i posjetioci spomenika, cijene njegovu vrijednost i kao objekta i kao spomenika..

Stoga, kako kaže autor, vrijedi pokušati napraviti potpunu sanaciju spomenika, kako bi mu se povećala vrijednost, i u samom gradu, ali i u susjedstvu.

Mostar je bosanskohercegovačka primarna destinacija za posjetioce ove zemlje, a u turističkom smislu posjetioci se najviše bave posjetom i razgledavanjem Starog mosta i starog grada. Ukoliko bi se u standardnu turističku ponudu uvrstilo i Partizansko spomen groblje, mnogi od postojećih problema mogli bi biti prevaziđeni.

I dok u Mostaru po pitanju obnove i održavanja Partizanskog spomenika već godinama niko od nadležnih struktura ne vodi računa, pa se čak stiče i utisak da je sve to prepušteno zaboravu, dotle se ljudi od struke, negdje daleko u Evropi, brinu o tome i daju konkretne prijedloge, kako bi se moglo prevazići postojeće stanje.

Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen