Montag, 26. Januar 2015

Most i na mostu park

Vodopadi, travnjaci, vrtovi, drveće, sve to će se nalaziti na jednom gigantskom mostu u Washingtonu, glavnom gradu SAD.



Arhitekte su napravili prijedlog jedne zelene veze centra grada sa gradskom četvrti Anacostia. Ova opština, u istočnom dijelu metropole, istorijsko je mjesto, u koje su se još oko 1.600. godine naselili prvi useljenici. Uzduž rijeke Anacostia nalazi se park površine oko 490 hektara, u kome ljudi nalaze mjesta za opuštanje, u skladu sa prilikama. Novi most, u blizini je luke, a proteže se paralaleno sa autoputem broj 695, trebao bi biti površina za izložbe i zabavu, kojom bi povećala aktarktivnost čitave obale.

Procjenuje se da bi čitav projekat trebao koštati oko 40 miliona dolara, a prema planu, gradio bi se tek iza 2018. godine.

Vodopadi na mostu simbolizuje vezu sa rijekom, na jednom nivou ispod je pozornica za predstave svih vrsta. Zatim dolazi zabavni dio, sa dječijim igralištima, sa klizaljkama i ljuljačkama, što ostavlja djeci puno prostora da se igraju, a da se roditelji, istovremeno, mogu opustiti u hladu ispod drveća.

Mnoge markantne građevine već vijekovima daju izgled američkom glavnom gradu, kao što su Lincolnov i Jeffersonov memorijalani spomenik, Washingtonski monumetnt, Bijela kuća i Kapitol.

Uz sve to, sada će doći još jedan most u x-formi, preko rijeke Anacostia.

Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen