Freitag, 2. Januar 2015

Street art: Šarenilo boja na škotskom zamku






Oslikavanje napuštenih i zapuštenih fasada nama je u Mostaru već poznato. Slobodne površine objekata, kad se uredno ukrase rukom umjetnika, postaju praznik za oko, a ružne poglede na ruine zamjenjuju pogledi koji postaju praznik za oči.

A sad ka slikama u prilogu. Kad u ovo vrijeme smjene godina, praznika, poklona, djeda mrazova razmišljamo o nečemu lijepom, onda nam se postavlja pitanje, a šta to može biti ljepše od nekog zamka iz bajke. Naravno, zamak zamišljamo baš onako, kako se o njemu priča u bajkama, sa prinčevima, princezama, sjajem i bogatstvom. Ali, toga može biti samo u bajkama. Nekad bilo, davno prošlo.

Škotski dvorac Kelburn Castle izgrađen je tokom 13. viujeka, udaljen je oko 35 milja od Glasgowa. Šarenilo boja na fasadi zamka nalazi se od 2007. godine, kada je vlasnik objekta saznao, po nalazu inspekcije, da sa čitavog objekta mora ostrugati cement, korišten kod obnove fasade 1950. godine. Na nagovor njegovog sina, do pribavljenja sredstava za obnovu fasade, dopustili su Street Artistima, umjetnicima iz Brazila, da su na svoj način urede fasadu.

Bez sumnje, to je bio presedan, koji je stopio urbanu kulturu sa tradicionalnim, ruralnim karakterom zamka, stvarajući bezvremenski paradoks vizualne ljepote.

„Ovdje je riječ je o projektu kontrasta i postavljanja mostova između kultura ruralnih i urbanih sredina, kao i ujedinjavanja ovih dvaju ponosnih, ali vrlo različitih kultura“, objašnjavaju Kelburnovi.

Prvobitno je bilo odobreno da se ovi crteži na fasadi zadrže tri godine, ali su zbog interesovanja i popularnosti ostali mnogo duže. Nažalost, inspekcija je tada svojim nalazom utvrdila da je cement ugrađen u fasadu štetan za originalne zidove zamka, i treba ga ukloniti, a tako to tvrde i na BBC. Renoviranje fasade predviđeno je za ljeto 2015. godine, nažalost, Tada će nestati i ovih grafita. Sada vlasnik dvorca planira raspisati konkurs za arhitekte i dizajnere za prijedlog novog vizualnog izgleda fasade, koja bi i dalje trebala nuditi i divljenje i čuđenje, kako bi eksterijer zamka živnuo, ali da, istovremeno, ništa ne bude na štetu zamka.

Ako je ikada ikome palo na pamet da zamisli srednjevjekovni zamak za fasadom u art stilu, onda je to baš ovdje prisutno već nekoliko godina. Vjerovatno jedini slučaj na svijetu.

Za one kojima je ovo usput, vrijedi stati, vidjeti i uslikati, prije nego što toga nestane.

A nama ostaje da gledamo u ove magične slike, dok se ne pojavi novi dizajn.

Smail Špago
novaloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen