Samstag, 3. Januar 2015

Igra grizlija na snijegu









Dva grizlija, najvjerovatnije dva brata, u rezervatu za divlje životinje u Montani, SAD, priredili su posjetiocima nevjerovatan show program.

Rijetkost je da čovjek negdje u divljini dođe tako blizu ovim, inače, vrlo opasnim životinjama. U rezervatu je to sasvim drugačije. Oba ova grizlija rođeni su daleko od surove divljine, i tu će ostati do kraja života. Tu rođene životinje ne smiju biti puštene da žive samostalno u divljini, jer bi sigurno nastradale.

Vremenom se životinje iz rezervata, pa i ovi grizliji, naviknu na posjetioce, a u potrazi za hranom i vlastitom dobrom zabavom, izvode show program, kao i u ovoj prilici. Fotograf se našao u neposrednjoj blizini, doduše, iza zaštitne ograde i napravio seriju fotografija, dok se pred oduševljenom publikom odvijao nesvakidašnji program uživo.

Neupućenim posjetiocima, ova igra grizlija izgleda kao borba na život i smrt dvojice žestokih rivala, a u suštini, i njima je ovo samo igra, koju koriste da bi se dobro ispuhali na snijegu.

Borba fascinira gledaoce, vrlo je prirodna i žestoka. Iz neposredne blizine, gledaoci mogu osjetiti njihovo dahtanje, posmatrati njihove džudo poteze, a svaki put, kad jedan drugog trehne o zemlju, zatrese se sve okolo. Čitav show, od izlaska na megdan, kruženje i puhanje jednog na drugog, kopanje nogama po snijegu, trajalo je petnaestak minuta, a sami zahvati i prava borba nije trajala duže od dvije tri minute.

Grizlijima je u ovim uslovima omogućen najbolji mogući način život. Ljudima se, istovremeno, pruža prilika da dođu, da im se približe, da ih razumiju, da ih gledaju slobodne, a ne kao po zoološkim vrtovima širom svijeta, gdje u nehumanim uslovima najčešće pate zatočene u kavezima.
(izvor: dailymail)

Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen