Mittwoch, 21. Januar 2015

Odlazak legende: Preminuo Kemal Monteno

Legendarni sarajevski kantautor Kemal Monteno preminuo je jutros u Zagrebu u 67. godini života, potvrdila je izdavačka kuća Croatia Records, a prenijeli su hrvatski mediji.



Monteno je rođen 1948. godine u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960.ih godina počinje i svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru i to nastupom na festivalu „Vaš šlager sezone“ 1967. Od tada je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta.

Za „Šlager sezone“ nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970.ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu i domovini BiH, svojevrsne himne „Sarajevo ljubavi moja“ (1976) i „Zemljo moja“ (1977).

Montena je odlikovao poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kome su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom italijanske kancone.

U toku svoje bogate glazbene karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača-prijatelja. Sarađivao je s brojnim poznatim domaćim imenima, kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić, Paula Jusić i drugi.

S tim je istim kolegama 1990.ih ostvario i niz velikih dueta, a za mikrofonom su mu se pridružili i Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela, Maja Odžaklijevska i drugi.

Kemal Monteno dugo je živio na relaciji između Sarajeva i Zagreba.
(Fena)
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen