Donnerstag, 8. Januar 2015

Neobični sportski događaji u 2015. godini: Prvenstvo SAD u klikerima

Nekada smo imali običaj reći, dok su letile zare u „fronti“, kako je neko od najboljih tavlaša zaslužio da ode na Svjetsko prvenstvo u tavli, ali to je više bilo figurativno, onako, više kao u šali, i na granici nemogućeg. Pa smo se čudili kako se i u gađanju iz „tičarke“ može postati svjetski i olimpijski prvak. Samo poneko bi rijetko spomenuo i prvenstvo u klikerima, ili čak i ono bizarno, u „pljuvanju u dalj“. Ali, čini se da se sve ove kategorije, osim ovog pljuvanja, već odavno nalaze na listi značajnih sportskih događaja u svijetu.










U programu neobičnih svjetskih sportskih događaja za 2015. godinu nalazi se i Američko nacionalno prvenstvo u klikerima. Ono što je posebno interesantno za neupućene je činjenica da ovo nije neka novotarija, pomodarstvo, ili nostalgična ideja nekog dokonog bogataša. Ovogodišnje prvenstvo u klikerima u Americi je 92 po redu. Prvo prvenstvo održano je daleke 1922. godine (?).

U Wilwoodu, u saveznoj američkoj državi New Jersey, (južno od New Yorka, istočno od Washingtona), od 22. do 25. juna ove godine, održaće se Američko nacionalno prvenstvo u „marblesu“, što, vjerovali ili ne, u prevodu znači, prvenstvo u klikerima. Na takmičenju pravo učešća imaju takmičari uzrasta između 7 i 14 godina, u obe konkurencije, a u četiri dana prvenstva na plažama Wilwooda održaće se oko 1.200 borbi.

Takmičari su pobjednici lokalnih takmičenja po gradovima i okruzima, na kojima je učestvovalo na hiljade takmičara, sa željom da se pojave na ovom finalnom takmičenju, u konkurenciji najozbiljnijih protivnika.

Za pobjednike su predviđene vrlo privlačne nagrade, u skladu sa uzrastom, a kreću se od nacionalnih priznanja, jer počast je biti prvak Amerike u bilo čemu, pa makar to bilo i u klikerima. U nagrade spadaju i stipendije za američke koledže, kao i mnoge druge nagrade. Na kraju prvenstva proglašavaju se „kralj i kraljica“ turnira.

Ono što nas posebno interesuje, gdje i kako se igra?

Igra se u četvrtastom ringu, na jednom izdignutom podijumu. Igrači koriste jedan kliker „udarač“ od stakla, ili mramora, veličine između pola i tri četvrtine inča, kojim treba pogoditi 13 klikera u ringu, koji su, takođe, od stakla, standardne veličine od pet osmina inča, i treba ih izbaciti ih iz kruga.

Ukoliko čovjeku treba odmor od svakodnevnog stresa, najljepše je ovdje doći, prošetati, pogledati i opustiti se. Takvu reklamu udaraju organizatori takmičenja. Naravno, oko takmičarskih podijuma nalaze se brojni roditelji i prijatelji, a kao i na svakom drugom takmičenju, tu bude i suza i radosti, a najvažnije je da u ovom sportu nema povreda, a ne nedostaje velike borbenosti i uzbuđenja za gledaoce.

I još nešto. Pristup gledaocima je besplatan.

Pa, kome je blizu. Ili ga želja potegne?

Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen