Mittwoch, 21. Januar 2015

Wilder sljedeći protivnik Vladimira Klitschka?

Bokser teške kategorije, Amerikanac Deontay Wilder (29) osvojio je titulu svjetskog šampiona teške kategorije po verziji WBC. On je u noći sa subote na nedelju pobijedio dosadašnjeg šampiona, Kanađanina Bermane Stivernea (36) na poene u 12 rundi.








Prema informacijama koje dolaze iz SAD, Wilder bi trebao reanimirati američku boksersku scenu teške kategorije, a po nekim nezvaničnim izvorima, čak bi mogao biti i sljedeći protivnik Wladimira Klitschka, u meču koji je planiran da se održi 25. aprila u New Yorku. Doduše, za taj meč protivnik Klitschku bi trebao biti Bryant Jennings, ali su pregovori oko uslova meča došli u ćor-sokak. Klitshko je, inače, nosilac titula ostalih bokserskih saveza, WBA, IBF i WBO.

U subotnjem meču za titulu WBC sastala su se do sada dva neporažena boksera. Deontay Wilder, koji je nosilac bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Pekingu, u prethodna 32 meča zabilježio je 32 pobjede nokautom, a ovo mu je bila 33. pobjeda. Istovremeno, ovo je bilo prvi put, nakon 2006. godine, da jedan Amerikanac uzme neku titulu u teškoj kategoriji. Ono što je još bilo interesantno za ovaj meč, Wilder je prvi put u profi karijeri odboksovao svih 12 rundi u jednom meču, a pošto se u dosadašnjim mečevima rijetko zadržavao duže od 4 runde u ringu, postavljalo se pitanje, da li uopšte može izdržati jedan čitav meč. Sada je i to pokazao.

Dok Klitschko još pregovara sa narednim protivnikom, javljaju se u priče kako bi Wilder za narednog protivniku u svojoj odbrani WBC titule mogao izabrati Britanca Tysaona Furyja.

Američki boks je već duže vrijeme bez pravog šampiona teške kategorije. Još uvijek se samo priča o bokserskim legendama i njihovim mečevima, počevši od Muhameda Alija, Georga Foremana, Mike Tysona, Evandera Holyfielda, pa do Lenoxa Lewisa, i njihovoj nekadašnjoj dominaciji svjetskom bokserskom scenom.

Amerikanci očekuju nešto novo od boksa u teškoj kategoriji, a kako je to napisano u jednom komentaru, bokserska scena teške kategorije je zasićena načinom boksa braće Klitschko, koga ocjenjuju „dosadnim poput fudbalske utakmice, koja je završila rezultatom 0:0“.

Sada bi Deontay Wilder trebao biti adekvatan odgovor na Ukrajinca Wladimira Klitschka. Visok je 201 cm, raspon ruku 211 cm, težak 100 kg, i fizički bi potpuno mogao parirati Klitschku, koji je visok 198 cm, zu raspon ruku 206 cm, i težinu 111 kg.

U subotu je Wilder pokazao da je u stanju odboksovati i čitav meč, i najvjerovatnije, trebaće mu još nekoliko škakljivijih borbi, prije nego što rukavice ukrsti sa Wladimirom, koji je nepobjediv od 2006. godine.

Wilder je do sada imao skoro filmski razvojni put. Zbog zdravstvenih problema svoje kćerke, morao je napustiti studije kako bi je izdržavao. Radio je kao konobar i kuhar, a onda se sa 20 godina počeo baviti boksom. Nakon samo tri godine bavljenja boksom, osvojio je bronzanu olimpijsku medalju u Pekingu. Kako kažu, on je i dalje posljednji Amerikanac sa olimpijskom bokserskom medaljom.

Wladimir Klitschko i Deontay Wilder se poznaju odlično. Stajali su u ringu jedan nasuprot drugom u vrijeme kad je Klitschko pozvao Wildera da mu bude sparing partner na pripremama u Tirolu, 2012. godine.

Šta će se desiti u narednom periodu, ostaje da se vidi. Termin sljedećeg meča Wladimir Klitschka je utvrđen, 25. april. Kako će reagovati bokserski TV kanal HBO, sa kojim Klitschko odnedavno ima ugovor, i koga će oni poželjeti vidjeti kao sljedećeg protivnika, sačekaćemo. U svakom slučaju, po ugovoru, Klitschko će naredne mečeve morati boksovati s druge strane okeana. Protivnik još nije utvrđen, a nakon zadnje pobjede, Deontay Wilder stoji spreman za veliki „showdown”.

A i za Klitschka bi to bila jedinstvena prilika, da, konačno, dođe u posjed i četvrte titule, koju je godinama držao njegov brat Vitaly, a braća nikad nisu htjela boksovati jedan protiv drugog.

Smail Špago


novasloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen