Sonntag, 4. Januar 2015

Nieuwjaarsduik: Nova godina po holandski

Prvog januara 2015. godine u Mostaru, minus i bura, nigdje živa roba, a u Holandiji puna plaža?



Već dugi niz godina Holanđani ulazak u Novu godinu proslavljaju na jedan neobičan način, „Nieujaarsduik“ ili Novogodišnje plivanje, prvog dana Nove godine..

Vjerovatno mnogi mogu pretpostaviti situaciju, dan nakon burne proslave Nove godine. U glavi još mutno, pogled vani, čini se vrlo je hladno. I onda vam dođe pitanje: „Kako li je samo hladna voda u Sjevernom moru?“ Ali, nema vrdanja. Dogovorli ste se, i za koji sat već ste na plaži, po prvi puta u svom životu, na jednom Nieujaarsduiku.

Novogodišnje plivanje se ponavlja već godinama i svake godine broj plivača je sve veći. I ove godine bilo ih je više od 10 hiljada, nasmijanih, veselih, u kupaćim kostimima, sa crvenim, odnosno tradicionalnim “oranje” kapama na glavi. Ono što kažu, od 7 do 77. Na dati znak počinje trka prema vodi. A voda i hladna i ledena. I onda se postavlja novo pitanje: „A zašto sve ovo?” Neki, i prije nego što zagaze u vodu zaključuju, „o vo mi je i prvi i zadnji put!”

Neki utrče u vodu, do koljena, i odmah nazad. Oni hrabriji potope se komplet, a neki i po više puta zarone pod vodu. Za neke je sve ovo jedan veliki izazov i znak hrabrosti, skočiti u hladnu vodu. A za neke? U krvi im pliva još previše ostataka sinoćnjeg alkohola, pa ni ne osjećaju hladnoću. Vjerovatno, tek kasnije. Ili za nekoliko dana.

Nieuwjaarsduik je jedna stara tradicija. Počela je 1920. godine u Kanadi, kada je grupa hrabrih 1. januara skočila u vodu. Od tada se ova tradicija proširila po svijetu, a u Holandiji se bilježi od 1960. godine. Mjesto događanja Zandvoort. Za neke je novogodišnje kupanje postalo već familijarna tradicija, dolaze „ kućile-mićile”. Za mnoge važi moto: Što hladnije, to bolje! Mnogi kažu da se nakon ovog kupanja osjećaju kao preporođeni.

A neki će posljedice osjetiti tek za koji dan.

Smail Špago












novasloboda.ba

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen