Sonntag, 11. Januar 2015

Adrenalin poor - Blagaj

Bolting vikend u Blagaju 31.1 - 1.2. 2015.







U saradnji sa Omladinskim klubom Novi Val iz Blagaja, grupa penjača, predvođena Salihom Mulaosmanovićem, Vedranom Ugljenom i Denisom Josipovićem, organizuje 31. januara i 1. februara bolting vikend u Blagaju, čiji je cilj afirmacija i promocija ogromnog potencijala za sportsko penjanje u okolini Blagaja.

Pored samog opremanja novih smjerova, cilj je, takođe, unapređenje penjačke scene, te penjačke ponude u Bosni i Hercegovini općenito.

Osim blage klime koja omogućava penjanje tokom cijele godine, Blagaj obiluje velikim količinama visoko kvalitetnog vapnenca.

Kraško područje u kome se nalazi sam Blagaj je uticalo da je stijena izuzetno obogaćena mineralima, što je uzrok stvaranja neograničeno mnogo oblika stijenovitih formi i struktura koje su savršene za pravljenje smjerova kako za početnike tako za najbolje penjače, koji penju više atletske smjerove, od jednodužinskih smjerova do sportskih višedužinaca.

Raritet je da jedno mjesto na tako malom geografskom području sadrži sve predhodno navedeno, a penjališta sa atletskim smjerovima u BiH za sad faktički i ne postoje.

Prepoznavši potencijal i mogućnosti u neposrednoj blizini Eco Centra u Blagaju, navedene osobe u saradnji sa Omladinskim Klubom Novi Val Blagaj su odlučili da organizuju događaj koji će okupit penjače iz cijele regije.

Sredstva za materijal doniraju penjači svojim dobrovoljnim prilozima, što ne zatvara listu potencijalnih sponzora i ukoliko ima zainteresovanih organizator ih moli da se jave i da na taj način podrže ovu manifestaciju.

Bolting vikend počinje 33. januara u 10 sati, a ako vremenski uslovi odnosno padavine ne budu pogodovale, događaj će se moći pomjerit sa unaprijed utvrđenim terminom o kome će sami učesnici biti obaviješteni na vrijeme.

Za same učesnike u uređivanju penjališta je obezbijeđen prostor za spavanje, uz kulturni sadržaj svojstven isključivo penjačima.

(Novasloboda.ba)

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen