Dienstag, 6. Januar 2015

Berlin, Köln i Dresden mrakom protiv Pegida demonstracija


U Kölnu, ali i širom Njemačke, u ponedeljak večer hiljade građana su izašli na ulice da demonstriraju za otvorenu Njemačku, a protiv demonstracija koje organizuje pokret Pegida.
 





 

U cilju protesta protiv Pegida demonstracija, kao znak da su protiv neprijateljstva prema strancima, u najvećim Njemačkim grdovima ugašena su svjetla na najpoznatijim objektima, na Branderburškim vratima u Berlinu, na zgradi opere Semperoper u Dresdenu i na katedrali u Kölnu.

U cilju solidarnosti, na Kelnskoj katedrali, poznatom Domu, ugašena su svijetla, pa je  katedrala, koja je osvjetljena svake noći, tokom čitave godine, ostala je u mraku. Gašenju svjetla na katedrali priključio i čitav Stari grad, Altstadt, u Kölnu, koji je također ostao u mraku. Svjetla su ugašena u na mostovima na Rajni, na Gradskoj vjećnici i na svim kulturno istorijskim objektima u ovom gradu.
Ili, kako je to objasnio jedan zvaničnik: Nek oni demonstriraju, a mi ćemo im ugasiti svjetlo, da ih niko ne vidi!

Na taj način jasno je pokazan stav i jasna pozicija ovog grada protiv iracionalne mržnje prema strancima i ograničenosti, izjavio je gradonačelnik ovog grada.

Između demonstranata i antidemonstranata postrojile su se jake polcijske snage i razdvojile ih. Pokušaj Pegida demonstranata da demnostriraju pred katedralom u Kölnu bio je spriječen.

Na taj način Köln je pokazao da ostaje ostao šaren, kako je to bilo napisano na jednom plakatu koji su nosili antiddemonstranti.
 
(spagos)

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen