Samstag, 17. Januar 2015

Rekord u slobodnom penjanju: El Capitano savladan golim rukama

Okomita stijena Dawn wall na El Capitanu, u nacionalnom perku Yosemite (SAD), bila je nesavladiva prepreka za slobodne penjače, sve do srijede 14. januara 2015. godine u 15,25 sati po lokalnom vremenu, kada su je konačno savladala dvojica penjača Tommy Caldwell (36) i Kevin Jorgeson (30).











Godinama su i njih dvojica obigravala oko Dawn Walla. Za savladavanje 900 metara visoke stijene bila su im potrebana 32 cijela konopca i 19 dana. Stijenu su savladavali dio po dio. Ovim podvigom, dvojica Amerikanaca su se upisali u istoriju penjanja. Na uspjehu im je čak čestitao i predsjednik Obama.

Uspješan, ali po mnogima i suludi pokušaj na opasnom Dawn Wallu, na stijeni El Capitano u Yosemiteu. Sada su njih dvojica pobijedili legendarnu okomitu stijenu penjući se samo uz pomoć vlastitih ruku i nogu. Za slučaj eventualnog pada, imali su zaštitni konopac, zakačen iza leđa. Uspon je trajao 19 dana. U ovom periodu živjeli su praktično u vazduhu, boravili su na platformi, koja je visila na konopima uz samu stijenu. Sav svoj napor redovno su dijelili riječju i slikom na socijalnim mrežama, tako da je javnost bila u toku svakog detalja njihovog uspona. Oni su prvi planinari koji su se ovom tehnikom popeli na vrh ove granitne stijene. Prije njih, stijenu su osvajali mnogi alpinisti, ali s druge, prohodnije strane i uz svu potrebnu opremu.

Kevin i Tommmy su ovaj podvig uradili sa „strane smrti“, koja je potpuno ravna. Prije početka penjanja njihov pokušaj je bio proglašen „nemogućom misijom“.

Sada sve ide u istoriju.
(izvor:sdz)

Priredio: Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen