Freitag, 2. Januar 2015

Da li je zelena „coca-cola life” zdravija od obične?



Coca-Cola je na tržište Velike Britanija izbacila jednu „zdraviju” varijantu ovog naprodavanijeg osvježavajućeg pića. Novi napitak sadrži samo prirodne zaslađivače, a to znači, manje šećera i manje kalorija. Nova „coca-cola life” prodaje se u zelenim flašama.

Ovaj korak je reakcija na sve veći pritisak britanske vlade, koja je najavila ozbiljnu borbu protiv sve prisutnije povećane težine svojih građana. Zelena coca-cola je u Britaniji prisutna od septembra, a još od ranije u Argentini i Chileu.

Napitak sadrži šećer i zaslađivač iz listova južnoamričke biljke stevia. U Njemačkoj je ovaj zaslađivač bio zabranjen do 2011. godine, kao upitan po zdravlje. Jedna studija o štetnosti ove biljke pokazala se pogrešnom. Limenka nove „coca-cole life” od 0,33 litra sadrži 89 kalorija i 22,1 grama šećera, dok standardna limenka iste veličine sadži 139 kalorija i 35 grama šećera.
Prema tvrdanjama iz Coca Cole ovaj napitak je primjer nastojanja i ovog preduzetnika da se inspiriše sretnijim i zdravijim životom.

Britanska prehrambena industrija se obavezala, prema zahtjevima vlade, koja zahtijeva proizvodnju zdrave hrane, da će u skladu sa tim mjenjati svoje proizvode. Potez Coca Cole je stoga za pohvalu. Jedna trećina kalorija manje, nije baš beznačajna. Uz to, kako pišu mediji, Coca Cola je propustila da smanji cijenu napitka, a to se moralo desiti, ukoliko firma želi da ljudi stvarno misle da je ovo piće zdravije i da će im pomoći u smanjenju težine, a ne nikako, da kroz ovaj novi proizvod povećavaju svoj profit.

Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen