Dienstag, 13. Januar 2015

Anita Ekberg: Ljepota u mramoru isklesana

Federico Felini je Anitu Ekberg učinio poznatom širom svijeta. Krajem pedesetih godina izjednačavali su je sa Marilyn Monroe. I pored svega, izostale su velike uloge.









Kao pin-up girl nije morala mnogo glumiti. Imala je premalo ambicija, ali je uspjela postati poznata, kako je kasnije priznala, pomoću unaprijed pripremljenih, insceniranih scena u javnom životu. Jednom joj je pukla haljina na velikom hotelskom prijemu, što je, takođe, bilo brižno pripremljeno. Takve igre, daleko od filmskih ekrana, pomogle su joj da postigne veliku popularnost, pojavljujući se u medijima, što je bio začetak novog zanimanja, kome je Felini u njegovom filmu „La dolce vita“ – Slatkom životu, dao ime „papparazzi“.

Iako su je krajem pedesetih izjednačavali sa Marylin Monroe, nije ostvarila niti jednu značajniju, niti veliku filmsku ulogu, po kojoj bi ostala upamćena. Prvu veliku ulogu odigrala je 1955. godine u filmu „Žuta kiša“, (Blood Alley), režisera Franka Tashlina, sa John Wayneom, glumeći Kineskinju Wie Ling, samohranu majku sa djetetom. Iste godine, u filmu „Artisti i modeli“ (Artist and models), glumila je sa Jerry Lewisom i Dean Martinom. Godinu dana kasnije već kao holywoodska zvijezda, dobila je ulogu u filmu „Holivud ili propast“, (Holywood or bust). Nakon toga, 1956. godine ostvarila je ulogu u filmu „Rat i mir“, sa Henry Fondom, u jednoj ekranizaciji Tolstojevog romana.

Ni jedna od ovih uloga nije bila neka velika uloga, do uloge u Felinijevom filmu „Slatki život“ (La dolce vita), 1960. godine, kada su je opisali kao „ljepotu isklesanu u mramoru“. I pored toga, nije napravila neku veliku karijeru, o kojoj bi se sada pričalo. Početkom šezdesetih, imala je još nekoliko uloga, a nakon toga dobijala je samo drugorazredne uloge, sve do 1987. godine, kada je ponovo dobila ulogu od Felinija, u filmu „Intervista“.

Nakon toga u Italiji, gdje je živjela zadnjih decenija, o njoj se pričalo samo u jednom drugačijem kontekstu. Zadnjih godina života potpuno je bankrotirala.

Preminula je ovih dana u 83. godini. Ostala su samo sjećanja na ljepotu iz davnih vremena, označenu kao „ljepota u mramoru isklesana“.
(izvor:sdz)

Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen