Donnerstag, 5. Januar 2023

Zimska ljepota

 


Inje je stvorilo bajkoviti pejzaž oko mosta Magdeburškog kanala. Dron je fotografisao pejzaž iz zraka, gdje korito Mittelland kanala prelazi rijeku Elbu. Na početku sedmice prije Božića nije bilo samo ovako lijepih trenutaka. Prelazak sa mraza na kišu i plus temperature doveo je do opasne poledice u velikim dijelovima Njemačke.
Njemačka meteorološka služba privremeno je izdala upozorenje o teškim vremenskim prilikama za regije u svim saveznim državama i govorila o "opasnosti po život i tijelo". Mnogi ljudi su padali. Spasilački kontrolni centri i službe hitne pomoći bili su prezauzeti.
Stotine nesreća dogodile su se na putevima. U blizini Walsrodea u Donjoj Saksoniji poginuo je jedan 25-godišnjak. Autobuske linije su obustavljene, nastava je otkazana u mnogim školama, a parkovi i božićni sajmovi ostali su zatvoreni.
Deutsche Bahn je privremeno smanjio maksimalnu brzinu svojih vozova. Aerodrom Frankfurt otkazao je skoro 200 letova u ponedjeljak ujutro.
U nekim regijama, međutim, situacija se brzo ponovo smirila, pa je bilo i putnika koji su za poledicu saznali tek iz medija.

Na slici:
Čudo gradnje: Most na Magdeburškom kanalu sa dužnom od 918 metara nije samo najduži te vrste na svijetu, već i najveća čelična konstrukcija u Europi. Pušten je u promet 2003. godine, a prevodi Mittelland kanal preko Elbe
Prelazak plovnog puta: Sa starom rutom preko Elbe, brodovi su morali da se prevoze preko rijeke uz pomoć sistema brodskih ustava. Novom gradnjom vrijeme puta im je skraćeno za tri sata.
Bez leda: Vazduh se dovodi u vodu sa strane kanala. Mjehurići koji se dižu, sprečavaju stvaranje leda između zida korita i površine vode.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen