Mittwoch, 4. Januar 2023

Sa stranica stare štampe: Tin Ujević u Mostaru, 1929. godine

 






U beogrdskom listu "Vreme" od 24. novembra 1929. godine objavljen je tekst o boravku Tina Ujevića u Mostaru.


"Jedan redak gost u Mostaru: Tin Ujević

Mostar, 28. novembra. - Jutrošnjim vozom u 3 i po časa stigao je u Mostar jedan redak gost. Tin Ujević, "poslednji Mohikanac".

Kako se Tin nalazi prvi put u Mostaru, nije se mogao do rano u jutro orijentisati te je zabasao u neku rakidžinicu ili, kako je onde zovu hotel Opanak. Stupanje Tina u taj lokal u cipelama neobičnih dimenzija i sa polucilindrom koji mu stoji na vrhu glave, izazvalo je inače veseli duh Mostaraca da s njime zbijaju šale. Tin je već uspeo da kaže nekoliko reči o svojim prvim utuscima u Mostaru.

- Čim sam zašao u hotel Opanak, neki me tipovi proglasiše Avganistancem i krstiše me Abibulahom.

Sem toga Tin je konstatovao po starinskim odžacima na kućama koji su prekriveni velikim pločama, da je ovde svet nabožan, zato što kardinalskim šeširima pokriva odžake svojih kuća"

Kada sam mu rekao da silno žalim što nisam izašao pred njega na stanicu, Tin je primetio da je bolje što novinari nisu znali za njegov dolazak, jer bi se doznalo da je on putovao četvrtom klasom.

Tin Ujević zadržaće se kratko vreme u Mostaru, odakle putuje na ostrvo Brač, gde će, kako sam kaže, provesti celo leto. (Vreme)


Pravilo: Kada dođete u neki grad 3 i pol sata iza ponoći, prva stvar koju treba da uradite je da nađete neku kafanu koja još radi. Barem je tako uradio Tin Ujević kad je došao u Mostar...


prilozi: Tin Ujević, slike

Priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen