Sonntag, 8. Januar 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Granično iskustvo
Suze očaja teku niz lice male Sharool. Četvorogodišnja djevojčica je završila tromjesečnu odiseju od Venecuele preko Centralne Amerike do Ciudad Juareza u Meksiku, sa svojom majkom i još dvoje braće i sestara. Kada je fotografija snimljena, porodica je upravo saznala da će granični prelaz u El Pasu u Teksasu i dalje ostaje zatvoren, i da ga čuva 400 američkih vojnika. Američki Vrhovni sud je nedavno odlučio da produži dekret iz Trumpove ere za brzu deportaciju migranata. A ustvari, važnost dekreta je trebala da istekne pred Božić.



Po božjoj volji
Mā schā' Allāh - doslovno: Kako Bog želi - ispisano je arapskim slovima iznad table u učionici u Kabulu, gdje učiteljica sređuje udžbenike. Rečenica može izraziti odanost Bogu, ali i zadivljenu radost zbog božanskih blagoslova, na primjer kada se dijete rodi zdravo ili učenik dobije dobre ocjene kući. Nijedno od tih značenja ne odgovara poruci koja je ove sedmice stigla u svijet iz Afganistana: Talibani sada zabranjuju ženama da pohađaju univerzitete. Osim osnovne škole, sve obrazovne staze su za afganistanske žene blokirane.


Masovni skup
Lionel Messi je sigurno osjetio nešto slično na dočeku nakon Svjetskog prvenstva u Buenos Airesu. Međutim, ulazak u masu pingvina ovog naučnika je u istraživačke svrhe. Mjesto dešavanja je jedno od ostrva Crozet, koja su dio francuskih južnih i antarktičkih teritorija.
Negostoljubivi arhipelag u južnom Indijskom okeanu dom je jedne od najvećih svjetskih populacija pingvina. Ovdje postoje četiri vrste, od kojih je najbrojniji zlatni pingvin sa dva miliona i kraljevski pingvin sa hiljadama i hiljadama parova koji se razmnožavaju. Ponekad nije lako zadržati pregled situacije.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen